13 maart 2015

Zwagerman II

Het gebeurt niet vaak dat je als columnist een reactie krijgt op een stukje.

 

IMG_9527

Deze brief in VN#11 verdient een antwoord:

Beste Meneer Meinderts

Dank voor uw verhelderende schrijven. De brief van Peter Buwalda aan Joost Zwagerman verklaart die 200.000 voor het Zwagerman archief helemaal. Ook doet het mij goed dat u uw minachting voor de provincie niet onder stoelen of banken steekt.

Wat de spruitjes lucht betreft, ik begrijp heel goed dat u als de directeur van het Letterkundig museum wilt etaleren dat ook u wel raad weet met beeldspraak, maar juist spruitjes zijn lekkerder dan je denkt. Je moet ze wel goed klaarmaken. Vaak kookt men ze te lang, ik vermoed dat dit ook uw fout geweest is. Zelf ben ik voorstander van blancheren, dan wat suiker met een klontje boter in de pan smelten, de spruitjes toe voegen en dan na een paar tellen een klein scheutje port toevoegen. Ruikt niet alleen heerlijk, smaakt ook goed.
Wat de Amerikaanse museumwereld betreft, die zijn natuurlijk stik jaloers op de brief die A F Th van der Heijden aan Joost Zwagerman schreef. Dat snap ik heel goed (al kan ik even niets provincialers verzinnen dan wijzen naar het grote Amerika om je gelijk te halen). Maar als u echt de vergelijking aan wilt gaan. In 2013 kocht The New York Public Library voor 2.1 miljoen dollar het archief van Tom Wolfe bestaande uit 190 dozen. Dat is 10.526 euro per doos. Het letterkundig museum schat de dozen van Joost Zwagerman op 20.000 euro per doos. Zwagerman is dus twee keer zo veel waard als Tom Wolfe. Dat zal ongetwijfeld komen omdat Tom Wolfe nooit een brief van Peter Buwalda of AF th van der Heijden kreeg.
Hoe dan ook, ik heb uw ingezonden brief met zorg uit de VN geknipt. Als het letterkundig museum ooit een tentoonstelling wijdt aan satire of polemiek mag u hem gratis ophangen naast het bord dat u voor uw kop heeft.
Met vriendelijke groet,
Micha Wertheim

 


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter