29 april 2019

Transitie: Patatcentrum de Balie

Streetfood is voor de Transitie wat carpaccio met pijnboompitten was voor de jaren negentig. Streetfood betekent met passie bereide producten die worden geserveerd op papieren bordjes en gegeten met wegwerpbestek. Een eerlijke manier van eten, die om aan ons smaakpalet tegemoet te komen, te allen tijde wordt samengesteld uit een zuurtje, een zoetje en natuurlijk een krokantje. Want textuur zal na de Transitie een integraal onderdeel uit blijven maken van de totale smaakbeleving. Ook het visuele plaatje zal steeds meer aandacht krijgen. Onze ogen zijn de beste voorproevers die er zijn. De opmaak van een bord kan een mooi gerecht net naar een hoger niveau tillen. Na de Transitie zal ieder gerecht worden besprenkeld met minimaal een halve kilo violenblaadjes.

Uiteindelijk gaat het om de totale beleving: mooie, lokale producten, waar mogelijk van biologische en eerlijke herkomst, in een trendy ambiance, met een eerlijk en ambachtelijk verhaal.

Precies om die reden prikt het Transitieteam regelmatig een vorkje bij Patat Centrum de Balie in Amsterdam. Nergens wordt met zo veel toewijding streetfood geserveerd als bij Patat Centrum de Balie. Men beschikt daar over een oneindige hoeveelheid sauzen, bereid met artisanale producten afkomstig uit de streek waar ze vandaan komen. De keukenbrigade werkt met ambachtelijke kennis en authentieke producten. Van het eenvoudige maar degelijke bintje tot haar wat luxere zusje de eigenheimer. De witte brigade van Patat Centrum de Balie doet er al jaren alles aan om een hoogwaardig product af te leveren.

Des te groter was de onrust toen deze week een vooraanstaande foodie op Tripadvisor bekendmaakte dat ze geen friet ging halen bij Patat Centrum de Balie, omdat daar twee jaar geleden een vastkokende opperdoes, door een gebrek aan zetmeel minder geschikt voor frituur, toch in het vet was terechtgekomen.

De maître de friture van Patat Centrum de Balie liet weten dat in iedere keuken ongelukken gebeuren. ‘Juist als je met verse producten werkt van lokale boeren kan er soms een verkeerde aardappel tussen zitten.’

Dat was voor de foodie in kwestie geen bevredigende verklaring. ‘Als ik compromissen zou sluiten’, schreef ze, ‘zou ik iedere geloofwaardigheid verliezen. Het gaat bij eten ook om een stukje beleving en dat is door het opperdoesincident onherstelbaar beschadigd.’

De foodie in kwestie zal deze week ergens anders eten. Patat Centrum de Balie is zoals altijd gewoon open voor bezoekers.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter