10 mei 2019

D Transitie verdient beter

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant. 

Deze week plaatste het Transitieteam in alle landelijke en regionale dagbladen een paginagrote advertentie met de tekst: ‘Matthijs verdient beter.’ De pagina’s werden collectief uitgescheurd en achter ramen geplakt.

Voor degenen die zich niet in het onderwerp hebben verdiept, zetten we de argumenten op een rijtje.

Matthijs verdient beter omdat hij het best bekeken programma op de Nederlandse televisie presenteert. Matthijs verdient beter omdat de publieke omroep dankzij die kijkcijfers veel reclamegeld ophaalt. Matthijs verdient beter omdat de publieke omroep zo kan concurreren met commerciële omroepen. Matthijs verdient beter omdat hij onvervangbaar is. Matthijs verdient beter omdat hij niet geïnteresseerd is in al die gasten die minder verdienen. Matthijs verdient beter omdat alleen al daarom zijn baan zwaarder is dan die van de minister-president.

Matthijs verdient beter omdat de publieke omroep nog steeds programma’s uitzendt die niet door Matthijs gepresenteerd woorden. Matthijs verdient beter omdat het in Hilversum borrelt van de creatieve ideeën en Matthijs in al die ideeën onvervangbaar is.

Matthijs verdient beter omdat hij cultuur toegankelijk maakt voor een groot publiek. Matthijs verdient beter omdat hij begrijpt dat cultuur wel concessies moet doen voor ze toegankelijk gemaakt kan worden voor een groter publiek. ­Matthijs verdient beter omdat hij cultuur die geen concessies wil doen buiten de uitzending houdt.

Matthijs verdient beter omdat hij denkers en dissidenten als Jort Kelder, Jack de Vries, Giel Beelen en Beau van Erven Dorens keer op keer een kans durfde te geven in zijn programma. Gasten die allemaal net als Matthijs beter verdienen.

Matthijs verdient vooral ook beter omdat de mensen die vinden dat hij beter verdient zelf beter verdienen. Matthijs verdient beter omdat een arbeidersomroep alleen recht van bestaan heeft in een feodale samenleving. Matthijs verdient beter omdat er anders te veel geld overblijft voor echte journalistiek.

Matthijs verdient beter omdat hij van onbesproken gedrag is. Matthijs verdient beter omdat hij zo chic is zelf geen commentaar te geven op de vraag of hij beter verdient. Matthijs verdient beter omdat hij de enige publieke persoon in ons land is die nog nooit door het altijd kritische, niets en niemand ontziende en o zo brutale LuckyTV op de hak is genomen.

Matthijs verdient beter omdat koste wat kost moet worden voorkomen dat na Jack, Paul en Twan ook Matthijs overstapt naar een zender waar hij nog steeds voor iedereen te zien is.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter