29 juni 2019

Transitieteam: Democratie

Het gaat niet goed met de Democratie. Daarom vindt het Transitieteam dat er iets moet veranderen. Er zijn twee mogelijkheden: of we proberen het electoraat op te voeden, of we passen de democratie aan. Het Transitieteam is erg verheugd dat er eindelijk een keuze is gemaakt. Niet de kiezer maar de Democratie zal zich moeten aanpassen.

Kiezers beter opvoeden kost namelijk geld. En op alles wat geld kost kan en moet bezuinigd worden. Deze week reageerde minister van Engelshoven enthousiast op een plan om te investeren in de bètawetenschappen, door stevig te snijden in de alfawetenschappen. Het enige dat de kiezer over cultuur hoeft te weten is hoe onze vlag eruit ziet en hoe het volkslied klinkt. Daarna wordt het al snel ingewikkeld en hoe ingewikkelder we het maken, hoe minder mensen zich nog betrokken zullen voelen bij de Democratie.

Wat dat betreft is het Transitieteam ook heel blij dat de publieke omroep de komende tijd nog verder zal worden uitgekleed. Door het volk lastig te vallen met informatieve programma’s die meer willen dan vermaken, strijkt men de kiezer te veel tegen de haren. Terwijl de kiezer juist een aai over de bol wil.

Als we betrokken kiezers willen dan zullen we de Democratie zo simpel mogelijk moeten maken. Daarom is het Transitieteam ook zo blij met het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Het is niet meer van deze tijd om van jongeren te vragen eerst ergens iets over te leren voor ze eraan mee mogen doen. Politiek moet, net als een videospelletje, vooral leuk zijn. Dan komt de rest vanzelf. Voordeel van die strategie is dat dit politici zal dwingen hun boodschap nog eenvoudiger te maken. Want hoe eenvoudiger de oplossingen, hoe kleiner de problemen.

Gelukkig was er deze week het voorstel van de commissie-Remkes om ook het wijzigen van de grondwet een stuk makkelijker te maken. We zijn dus op de goede weg, alles gaat eenvoudiger worden.

Het gaat niet goed met de Democratie. Daarom wil het Transitieteam ook uiteindelijk van de Democratie af. Na de Transitie zullen ook kinderen, huisdieren en kamerplanten gelijkwaardig mee willen doen. Dat kan alleen als we bereid zijn de Democratie achter ons te laten. Een simpele oplossing waarvoor alleen draagvlak is te vinden als we onze krachten bundelen om eerst de Democratie van binnenuit te ontbinden.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter