16 juni 2019

Transitieteam: Vorm en Inhoud


Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrant

Het probleem met inhoudelijke discussies is dat ze afleiden van de vorm.

Neem de controverse afgelopen week over een senator die wist dat Joden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als makke lammetjes door de gaskamer lieten jagen. Al snel werd de inhoudelijke vraag opgeworpen of de senator wellicht een antisemiet was. Daarbij werd volledig voorbijgegaan aan het feit dat de senator, net als de meeste antisemieten, niet alleen een groot respect had voor het dappere Joodse volk, maar ook nog eens bijzonder goed gekleed ging. Fatsoenlijk gekleed. Want wie fatsoenlijk gekleed gaat en zijn schoenen poetst en zijn haren kamt, die heeft het gelijk aan zijn kant.

Vorm is na de Transitie niet belangrijker dan de inhoud. Het ís de inhoud.

Kleren maken na de transitie de man, zoals vrouwen de lunch maken.

Meer nog dan aan feitjes en argumentjes hecht het Transitieteam aan de manier waarop mensen zich kleden. Bij het Transitieteam dragen mannen een pak en vrouwen een mantelpak (en een dienblad met koffie en thee).

Dat pak is bij voorkeur full canvas en niet gelijmd. Full canvas ademt beter en kreukt minder snel, maar daar horen we de boeken lezende elite nooit over.

Nog belangrijker dan een opleiding is de mouw van het jasje. Die mag nooit langer zijn dan de basis van de handpalm en niet hoger dan de pols. Logisch denken is ondergeschikt aan de pantalon die de bovenkant van de schoen raakt.

Coherentie is onnodig zolang men ’s zomers maar kiest voor linnen en katoen en ’s winters voor tweed of kasjmier.

Wie een getailleerd jasje draagt dat aan de achterkant het volledige zitvlak bedekt krijgt na de transitie een vrijbrief om voortdurend verontwaardigt te zijn.

Wie de rassenleer een beetje nieuw leven in wil blazen mag dat na de Transitie best doen, maar alleen als het overhemd goed gestreken is en iets minder dan een centimeter onder de manchetknopen van het jasje uitkomt. Hoog opgeven van dictatoriale regiems is vergefelijk, het dragen van de verkeerde schoenen is dat nooit! Het Transitieteam adviseert loafers, derbies, oxfords of monk straps aan.

Als huidskleur raadt het Transitieteam wit aan, maar een enkele uitzondering op die regel is meer dan welkom. Wel hechten we eraan dat men met accessoires enige matiging betracht. Een pochet, een das, een dasspeld en een mooi klokje is genoeg. Gele sterren zijn meer iets voor schapen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter