13 juli 2019

Transitieteam: Journalistiek

Wekelijks geeft Micha Wertheim in de Volkskrant berichten van het Transitieteam door

Het Transititieteam begrijpt goed dat mensen geschrokken zijn van het nieuws dat de Belastingdienst jarenlang ten onrechte jacht heeft gemaakt op ouders die recht hadden op bijstand. Ouders, vaak met een dubbele nationaliteit, die door toedoen van de Belastingdienst in grote financiƫle problemen kwamen. Ouders van kwetsbare kinderen die dankzij de Belastingdienst blijvende schade hebben gelopen.

Het Transitieteam snapt heel goed dat mensen geschrokken zijn van dat nieuws, maar hecht eraan duidelijk te maken dat dit alleen naar buiten is gekomen omdat een paar journalisten en advocaten bleven spitten en graven.

Zoals iedereen die de Transitie volgt weet, is er momenteel nog geen draagvlak om journalisten en advocaten het zwijgen op te leggen. We spreken niet voor niets van een transitie.

Maar laten we niet vergeten dat er grote stappen worden gezet om te voorkomen dat journalisten en advocaten ons in de toekomst lastigvallen met subversieve feiten.

Laten we eens kijken wat we wel al hebben bereikt.

Het klopt dat er nog steeds parlementaire journalistiek bestaat, maar laten we niet vergeten dat op regionaal niveau de journalistiek zo goed als uitgevaagd is. Waar vroeger bij de meeste gemeentes nog journalisten toekeken hoe burgemeesters en wethouders hun werk deden, is dat bijna nergens meer het geval. Bestuurders kunnen steeds vaker ongestoord hun werk doen. Journalisten kunnen nog wel aan de slag, maar dan op de afdeling voorlichting, waar ze de bestuurders, of die nu voor het rijk of voor een bedrijf werken, helpen in plaats van tegenwerken.

Wat de advocatuur betreft: laten we niet vergeten dat het een paar sociaal advocaten zijn geweest die deze zaak aan het rollen brachten. Maar we moeten niet vergeten dat de rechtsbijstand hard wordt aangepakt. Sander Dekker werkt aan plannen om zo op de sociale advocatuur te bezuinigen dat ouders straks nog wel recht hebben op een advocaat, maar dat geen advocaat meer te vinden is die van de vergoeding een praktijkruimte draaiende kan houden. Advocaten die geld willen verdienen, zullen zich steeds meer moeten richten op mensen die wel geld hebben. Mensen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben om met juridische trucs zo min mogelijk belasting te betalen.

Zodat de Belastingdienst na de transitie weer ongestoord verder kan gaan met het jagen op burgers die te weinig geld hebben om zich te verdedigen. Zonder dat iemand daarover hoeft te lezen in de krant.

Want wat niet weet wat niet deert.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter