27 juli 2019

Transitieteam: Scepsis

Wekelijks geeft Micha Wertheim via de Volkskrant berichten van het Transitieteam door.

Vaak wordt het Transitieteam verweten dat we dogmatisch zijn. Dat is een misvatting.

De mogelijkheden op het gebied van big data zijn eindeloos. Dit maakt het onderwerp erg interessant en inspirerend maar kan er ook voor zorgen dat een gerichte en praktische aanpak lastig(er) wordt: waar moet u immers beginnen?

Het Transitieteam beschikt over een gezonde dosis scepsis.

Neem de hitte die deze week ons land teistert. Het Transitieteam treedt de hitte tegemoet met de nodige scepsis.

Natuurlijk, er zullen altijd mensen zijn die op de thermometer wijzen om hun gelijk te halen. Maar niets is zo verstikkend als de feiten. Wie alleen op de feiten afgaat, krijgt het al snel benauwd. Daarom is het Transitieteam groot voorstander van verfrissende werking van scepsis.

Afgelopen week merkte de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant in een tweegesprek met de nieuwe hoofdredacteur van NRC op dat hij trots is om met Martin Sommer een klimaatscepticus in huis te hebben. Het Transitieteam sluit zich daarbij aan.

Sommer bewijst wekelijks dat je vrijwel ieder probleem kunt oplossen met een gezonde portie scepsis. Of het nu gaat om de erfenis van ons koloniale verleden of het om het uit elkaar vallen van Europa: voeg een beetje scepsis toe en het valt allemaal reuze mee.

Vroeger was scepsis het wapen van de wetenschap die twijfelde aan de dogma’s van religie en bijgeloof. Het is aan het Transitieteam te danken dat scepsis nu juist gebruikt wordt om in te gaan tegen de dogma’s van de wetenschap zelf.

Het fijne van scepsis is dat het een gevoel is. Je kunt het aanzetten wanneer je maar wil. Geen zin om je kinderen naar de GGD te brengen voor een inenting? Kwestie van een beetje sceptisch zijn en je kunt lekker thuisblijven. De president van de Verenigde Staten is ook erg sceptisch over inentingen, maar dat is geen reden om sceptisch te zijn over de president van de Verenigde Staten. Waarom niet gewoon sceptisch zijn over de mensen die sceptisch zijn over die president? Allemaal heel verfrissend.

Wat ons betreft kan er best nog wat scepsis bij. Scepsis over de dood bijvoorbeeld. Waarom bang zijn voor de dood als helemaal nog niet is bewezen dat mensen wier lichaam gestorven is, ook echt dood zijn.

Op het wetenschappelijk bureau van het Transitieteam boeken we momenteel grote vorderingen met scepsis ten aanzien van de kleur blauw. Ook hebben we een deze maand iemand aangenomen die sceptisch is over het bestaan van stoelen.

Het enige waarover een scepticus nooit sceptisch dient te zijn, is zichzelf. Dat geldt voor iedere scepticus. Of die nu Martin Sommer heet of Maarten van Rossem.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter