15 september 2019

Transitieteam: Storytelling

Wekelijks geeft Micha Wertheim in de Volskrant berichten van het Transitieteam door aan de Nederlandse bevolking.

Met behulp van de consultants van het Consultancyteam heeft het Transitieteam de omslag gemaakt van liegen naar storytelling. Een uitgebreide interne evaluatie door de externe consultants van het Consultancyteam heeft ons doen besluiten storytelling te implementeren als core value binnen onze organisatie.

Het narratief van het vertellen van verhalen zoals dat in storytelling centraal staat, biedt precies die mogelijkheden die we zochten om de Transitie een meer human en geloofwaardig traject uit te laten zetten. De unieke menselijkheid van storytelling zal onze organisatie de dynamische wendbaarheid geven die nodig is om de vertaalslag te maken naar een heldere no-nonsensewijze om informatie te communiceren. Zowel binnen onze organisatie, als ook naar buiten toe is storytelling een instrument om effectief en slagvaardig te zijn.

Storytelling zal voor alle actoren binnen het Transitieteam een transitionele transitie betekenen. Daarbij verwachten we van alle spelers een proactieve participerende rol. Storytelling is per definitie een interactief proces. Haar effectiviteit kan alleen ten volle worden benut wanneer er naast een bereidheid tot storytelling ook een ontvankelijkheid bestaat tot storylistening. Juist in het strategisch proces van een Transitie is het van belang dat de verhalen die in en om het ­Transitieteam verteld worden, ook een ontvangen worden door de de actoren voor wie ze bedoeld zijn.

De consultants van het Consultancyteam dat wij in de arm hebben genomen om deze cultuuromslag binnen onze ­organisatie te begeleiden verwachten dat uit de interactie tussen storytellers, en storylisteners ook nieuwe story’s ­getriggerd zullen gaan worden. Die storytriggers moeten van het Transitieteam een meer inclusieve organisatie maken.

Meer nog dan aandacht voor nieuwe verhalen, of verhalen die al lang bestonden maar geen gehoor vonden binnen onze organisatie, hechten de consultants van het Consultancyteam eraan dat we tussen alle verhalen vooral ook naar de stilte blijven luisteren. Juist naar de stilte. Omdat in de stilte vaak de betekenis te vinden is waarvoor binnen de bestaande narratieven geen plaats is. Stilte is een pijnlijke, soms bevrijdende maar altijd noodzakelijke disruptie die ons dwingt om een radicale transitie te faciliteren.

De kracht van storytelling bleek voor ons het sterkst toen we na een inspirerende coachingsessie de factuur onder ogen kregen die het Consultancyteam voor het Transitieteam had opgesteld. Die factuur liet zich lezen als een kort maar overtuigend en onvermijdelijk narratief waarvan wij van het Transitieteam alleen maar heel lang heel stil werden.

Meer weten?

klik dan hier, of hier, of hier


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter