20 oktober 2019

Transitieteam: Chief Cultural Diversity Officer

Wekelijks geeft Micha Wertheim via de Volkskrant berichten van het Transitieteam door.

Het Transitieteam organiseerde afgelopen weekeinde de conferentie Thinking Out Loud: Creative Expression in de lage landen. De tweedaagse crashcourse had als tagline ‘Double Dutch Diversity’.

Er waren veel masterclasses, seminars, workshops en keynotes, die allemaal als target hadden mensen comfortable te maken met de Dutch culture. Er was ook een speeddatesessie waar freelancers een window of opportunity kregen om met influencers skills en knowhow uit te wisselen. Uit deze exchange of ideas, zoals een van onze co-founders het treffend noemde, kwam naar voren dat we als onze culture vitaal en up-to-date willen houden, we niet bang moeten zijn om buiten de fringe om te onderzoeken hoe het er in de mainstream aan toegaat.

Hoogtepunt van de conference was de acht uur durende keynote die Felix Rottenmountain gaf. Als voorzitter van het Amsterdamse kunstraadsel pleitte hij eerder deze maand voor een ‘chief cultural diversity officer.’ Een officier die ervoor moet zorgen dat kunstenaars niet zomaar hun eigen gang gaan. Rottenmountain hamerde er acht uur lang op dat het tijd is voor blanke heteroseksuele mannen van in de zestig, die hun hele leven van commissie naar commissie zijn gehopt, om een keer plaats te maken, te zwijgen en te luisteren. Als voorbeeld had hij acht uur lang een boek van Chimamanda Ngozi Adichie in zijn hand. Een roman die hij van plan was deze zomer te lezen als hij weer op studiereis mag naar New York om daar het MoMA te bezoeken.

Rottenmountains pleidooi was kraakhelder. We moeten af van het idee dat kunst per definitie voor iedereen is. Als we echt inclusivewillen zijn, moeten we afstand nemen van de gedachte dat schoonheid, humor en poëzie ons verbindt. We moeten kunstenaars dwingen niet hun eigen eenzaamheid, maar hun etniciteit als uitgangspunt te nemen. Kunst moet ons niet troosten en ontregelen, maar redden en verbeteren. Als voorzitter van de Kunstraad wil hij het publiek behoeden voor het ongemak dat vrijheid van meningsuiting met zich meebrengt. In plaats van door fantasie, kunnen kunstenaars zich beter door subsidie-eisen laten leiden.

In zijn tweede, elf uur durende keynote, ging Rottenmountain in op het belang van gender equality. Hij besloot ontroerend met het vurige verlangen dat na zijn dood ook vrouwen een keer voorzitter zouden mogen worden van een commissie. Het Transitieteam zat in de zaal en zag dat het goed was.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter