03 november 2019

Het Transitieteam is verbijsterd

Wekelijks geeft Micha Wertheim de Volkskrant berichten van het Transitieteam door.

‘Schandalig!’, dat was de eerste gedachte die bij het Transitieteam naar boven kwam toen we op Twitter lazen wat er stond. Schandalig, maar ook ongelooflijk, onbegrijpelijk en absoluut onvergeeflijk. De hele tekst is in wezen van A tot Z totaal van de pot gerukt. En toch stond het er. En het staat er nog steeds. Dat het niet meteen werd verwijderd is gewoon krankzinnig, idioot maar vooral ook gevaarlijk en voor iedereen met enig historisch besef beangstigend. Blijkbaar is dit tegenwoordig normaal. Blijkbaar is er een soort gewenning opgetreden waar wij van het Transitieteam ons tegen zullen blijven verzetten.

Met alle begrip van de wereld blijft het voor ons een raadsel dat we met ons allen iets zijn gaan accepteren dat in wezen met geen pen te beschrijven valt. Wat we zien is een totale uitverkoop van ieder moreel besef. Net toen we dachten dat we niet dieper konden zakken bleek het dieptepunt nog lang niet in zicht.

Sportdranken, -shakes en energierepen. Supergezond, toch?

De gedachte dat sommige mensen dit grappig, onschuldig of onbelangrijk vinden, is wat het Transitieteam betreft een teken aan de wand. We zijn met z’n allen helemaal knettergek geworden en het kan gerust tekenend voor deze tijd worden genoemd dat dergelijke verbale drek die haar eigen onnozelheid niets eens wenst te bedekken, totaal salonfähig wordt gevonden.

Dat iemand zoiets op Twitter plaatst en nog laat staan ook, is al lang niet meer onschuldig. Het is symptomatisch voor een manier van doen waar we blijkbaar gewend aan zijn geraakt.

Als het allemaal alleen maar dom was, zou dat nog een troost zijn, maar het is van een ongekende stupiditeit en een schandelijk gebrek aan fatsoen. Het Transitieteam weigert te accepteren dat dit de nieuwe realiteit is.

Het uitblijven van een krachtig en eerlijk antwoord maakt het allemaal alleen maar pijnlijker. Zelfs als het bericht morgen verwijderd zou zijn, is het kwaad al geschied. Er is opnieuw een grens overschreden die onverschilligheid maakt tot een vorm van medeplichtigheid. De verontwaardiging die nu klink is niet alleen hypocriet en gratuit, ze is vooral vrijblijvend en komt veel te laat.

Het zijn precies de mensen die beweren dat we hier geen aandacht aan zouden moeten besteden, die de omstandigheden hebben geschapen waarin dit kan gebeuren.

Het is allemaal al lang niet meer grappig en het is verbijsterend dat er niet nog meer verontwaardiging is.

Woorden schieten tekort.

Het Transitieteam is sprakeloos.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter