08 november 2019

Transitieteam: Kerstmelk

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de  Volkskrant lezers.

Het Transitieteam is het spuugzat. Het begon allemaal met de melk. De kerstmelk, om precies te zijn, die plotseling door een grote supermarktketen ‘magere melk’ werd gedoopt. Want stel je voor dat iemand die geen Kerst viert een pak kerstmelk in de koelkast zou vinden. Dat kunnen die mensen volgens de gedachtepolitie niet aan. Daarom moeten mensen die wel van Kerst houden, die wel gevoel voor traditie hebben, die wel genieten van dit volksfeest dat al ver voor de geboorte van Jezus Christus in Nederland werd gevierd, maar stikken.

Niet veel later was het de beurt aan de pindakaas. Kerstkaas mocht blijkbaar niet meer. Te veel tere zieltjes die er niet tegen kunnen dat er nog een paar dingen zijn zoals ze altijd waren. Zo kunnen we nog wel even doorgaan: geen kerstsaus maar slasaus, geen kerstboompitten maar pijnboompitten en geen stralend kerstafval maar gewoon kernafval, dat natuurlijk bij de gewone man moet worden weggehouden. Het mag niet in de tuin, nee het moet in beton gegoten op de bodem van de oceaan worden gestort.

Dit zijn de meest gestelde vragen van ondernemers

Wij van het Transitieteam zijn er helemaal klaar mee. Kerstmis is een onderdeel van de joods-christelijke cultuur. Waarom moeten we nog minister-president zeggen terwijl we allemaal weten dat hij eigenlijk de Kerstman is? Denken ze echt dat we dat niet doorhebben? En waarom moeten we in de Intertoys betalen voor speelgoed dat overduidelijk bedoeld is als cadeautje?

Waarom moeten we wachten met plassen op een wc als die bezet is? Twee mannen kunnen toch ook samen plassen in één pot? Als vrouwen zo nodig ook naar de wc willen – want ook dat zijn we inmiddels normaal gaan vinden – dan moeten ze misschien zo gaan zitten dat we erlangs kunnen pissen.

En daarom krijgen alle medewerkers van het Transitieteam volgende week een nieuwe leaseauto. Het zijn speciaal voor ons ontworpen voertuigen die van binnen helemaal naar Kerstmis ruiken. De wagens wegen per stuk 13 ton. Dat betekent dat ze niet over alle wegen en bruggen kunnen, en het maakt parkeren vrij lastig. Ook zullen we moeten accepteren dat veel medewerkers te laat op hun werk komen omdat onze leaseauto’s stapvoets rijden. Maar het grote voordeel is dat als we er volgende maand mee naar het Malieveld rijden, al onze eisen in één keer zullen worden ingewilligd.