25 november 2019

Transitieteam: Sinterklaas

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Is Sinterklaas nog wel een leuk kinderfeest? Wij van het Transitieteam zien ons genoodzaakt de regie naar ons toe te trekken. Ons Transitiescenario ligt klaar.

Op het Sinterklaasjournaal zullen kinderen de komende dagen zien dat de Sint steeds moeilijker uit zijn woorden kan komen. Hij zal plotseling vallen en een verwarde indruk maken. De week daarop zal hij tijdens een live-uitzending over Dieuwertje Blok heen kotsen om vervolgens als een pudding in elkaar te zakken. De Pleisterpiet zal concluderen dat Sinterklaas een beroerte heeft gehad.

Op 5 december zal minister-president Mark Rutte aan Jeroen verklaren dat Sinterklaas een euthanasieverklaring bij zich droeg en dat dit de artsen ertoe heeft aangezet alle stekkers en slangetjes die hem in leven hielden los te trekken.

Na de uitvaart zullen alle kinderen beseffen dat Sinterklaas nooit meer terugkomt.

Nu ze werkloos zijn geldt voor de Pieten wat in Nederland geldt voor alle vreemdelingen die verdwaald zijn, namelijk dat ze in Ter Apel mogen wachten op hun uitzetting.

In de maanden die volgen zullen er steeds meer verhalen naar buiten komen van kinderen die op onfatsoenlijke wijze door de goedheiligman zijn betast. Dit zal uitmonden in een acht uur durende documentaire die de VPRO integraal zal uitzenden. Na afloop zal iedereen het erover eens zijn dat Sinterklaas als kinderfeest geen bestaansrecht meer heeft.

Daarna zal het Sinterklaasfeest verder gaan als grotemensenfeest. De Sint zal volgend jaar niet om twaalf uur ’s middags maar om twaalf uur ’s nachts aankomen. Dat zal gebeuren op een groot weiland, waar vervolgens alle blanke Nederlanders die onze cultuur een warm hart toedragen welkom zijn om met ijzeren staven in te slaan op landgenoten wier huid donkerder is. Dit alles zal gebeuren terwijl een deel van hen oerwoudgeluiden maakt en de rest in koor scandeert dat ze geen racisten zijn.

Johan Derksen zal deze gebeurtenissen in een speciaal Sinterklaasjournaal van relativerend commentaar voorzien. Hij zal uitleggen dat hij tegen geweld is, maar dat nu Sinterklaas officieel geen kinderfeest meer is, we ook niet kinderachtig moeten doen als er een paar mensen hersenletsel oplopen.

Wat de kinderen betreft: die kunnen volgend jaar gewoon rustig slapen, zonder dat ze worden opgefokt door het dagelijkse Sinterklaasjournaal dat al jaren niets anders is dan een mogelijkheid voor de Publieke Omroep om over de ruggen van goedgelovige kinderen wat extra reclamegeld op te halen.