17 november 2019

Transitieteam: solidariteit

Wekelijks geeft Micha Wertheim in de Volkskrant berichten van het Transitieteam door.

Het Transitieteam is voor solidariteit, maar niet met elkaar. Onderlinge solidariteit is een marxistische leugen die leidt tot middelmatigheid, terreur en dictatuur.

Wij van het Transitieteam vinden dat mensen er beter aan doen eerst solidair te zijn met zichzelf. Wie solidair is met zichzelf hoeft met niemand compromissen te sluiten en kan iedere avond met een zuiver geweten gaan slapen. Er zullen altijd mensen zijn die beweren vrijwel hetzelfde te willen bereiken. De verleiding is groot om met hen in zee te gaan. Maar de leugen dat we samen sterk staan, zal iedere samenwerking doen wegrotten nog voor een compromis gesloten is. Wie zich een beetje in andere mensen verdiept, zal tot de conclusie komen dat die andere mensen allemaal anders zijn. Wie toch met andere mensen samenwerkt, verloochent zichzelf en verkwanselt principes.

Neem het onderwijs. Er zijn inmiddels negen onderwijsvakbonden. Dat is natuurlijk beter dan één vakbond waarin alle leraren samenwerken, maar het is nog lang niet goed genoeg. Als de leraren in dit land zichzelf echt serieus zouden nemen zouden ze nooit de handen ineenslaan. Er zijn ruim tweehonderdduizend onderwijzers in dit land. Pas als er tweehonderdduizend vakbonden zijn, weten we zeker dat alle onderwijzers een rechte rug hebben. Er kan vast veel verbeterd worden in het onderwijs, maar zolang onderwijzers samenwerken, al is het in negen elkaar beconcurrerende bonden, bewijzen ze dat hun principes weinig tot niets waard zijn.

Datzelfde geldt voor de politiek. Gelukkig verschijnen er steeds meer partijen in het parlement en op lokaal niveau. Maar zolang politici deel uit maken van een partij en niet enkel en alleen voor zichzelf opkomen, zijn het gevaarlijke marxisten die erop uit zijn de burger monddood te maken. Ook de partijen die schreeuwen dat ze ons willen verlossen van het marxisme zijn met hun waanbeeld dat we samen sterk staan in wezen gevaarlijke marxisten.

Solidariteit heeft behalve de invoering van het minimumloon, algemeen stemrecht, nationaal geregelde gezondheidszorg en andere communistische waanideeën, nooit iets bijgedragen aan een rechtvaardige samenleving.

Neem het milieu. Jaren werd ons wijsgemaakt dat de industrie  door middel van regelgeving van bovenaf gedwongen moest worden om minder te vervuilen. Wij van het Transitieteam riepen: ‘Een beter milieu begint bij jezelf.’ Probleem opgelost.

Daarom durven we daar nu aan toe te voegen: ‘De ware transitie begint bij jezelf.’


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter