11 december 2019

Transitieteam: Factsit

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam is net terug van een werkbezoek aan Engeland waar we behalve lekkere kopjes thee, overheerlijk zelfgemaakt gebak en ouderwetse vreemdelingenhaat, vooral heel veel Transitie zagen.

Het was inspirerend om te zien hoe de Labourpartij en de Conservatieven de afgelopen maanden de handen ineen hebben geslagen om de transitie voor de eilandbewoners een stapje dichterbij te brengen.

Net gestart als ondernemer en meteen al Máxima als klant

Aan de oppervlakte hebben Boris Johnson en Jeremy Corbyn wel meningsverschillen, maar die zijn vooral inhoudelijk. De enige reden dat er nog over de inhoud wordt gesproken, is uit respect voor traditie. Zolang er democratische rituelen in stand worden gehouden getuigt het van ceremoniële kuisheid dat de kiezer inhoudelijke iets te kiezen heeft.

Toch, wie wat beter keek, zag dat zowel Corbyn als Johnson elkaar allang gevonden hebben in het afstand nemen van de inhoud.

Zoals Transitiewatchers weten, is de werkelijkheid één van de grootste gevaren voor de Transitie. Keer op keer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de werkelijkheid niets anders is dan een optelsom van inhoudelijke modellen. Die inhoud staat in de weg van het oplossen van problemen. Terwijl de Transitie alle problemen nu juist zal oplossen.

De werkelijkheid is bovendien gebaseerd op feiten, en juist die feiten zitten vaak muur vast. Of het nu economische, juridische of ecologische feiten zijn, alles wijst erop dat wie een transitie wil volbrengen niet om de feiten heen kan en er dus afstand van moet nemen door ze te negeren.

Je hoeft letterlijk geen econoom te zijn om de plannen van zowel Johnson als Corbyn te zien voor wat ze zijn. Dat is geen diskwalificatie, maar een aanbeveling. Economen worden net als biologen, historici en andere wetenschappers verblind door een obsessie met feiten. Daarom zit de wetenschap alleen maar in de weg.

De vraag rijst dan: waarop moeten we ons baseren als de feiten er niet meer toe doen? Welnu, daar hebben we de onderbuik voor. Waar in Groot-Brittannië de buik traditioneel gevuld wordt met kwalitatief hoogstaande thee en overheerlijk gebak, voeden Corbyn en Johnson de onderbuik. Corbyn heeft het op zich genomen om in linkse kringen het antisemitisme weer respectabel te maken, terwijl Johnson alle andere vormen van xenofobie op zich nam.

Denk daar dus aan als u vanavond de uitslag van de verkiezingen in Groot-Brittannië volgt.

De uitkomst van de Brexit mag dan nog niet helemaal duidelijk zijn; de Factsit is allang geregeld.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter