10 januari 2020

Transitieteam: Ricky Gervais

Wekelijks geeft Micha Wertheim in de Volkskrant berichten van het Transitieteam door aan het grote publiek

Gierend van het lachen heeft het transitieteam al meer dan 20 miljoen keer gekeken naar de zeer gewaagde grappen die meesterhumorist Ricky Gervais maakte toen hij afgelopen weekeinde de Golden Globes presenteerde.

Ricky was niet alleen heel geestig, hij durfde ook heel moedig zijn nek uit te steken. Wel vijf keer zei hij dat het hem niets kon schelen: ‘I don’t care.’ Dat vonden wij heel dapper. Het was pas de vijfde keer dat hij de Golden Globes mocht presenteren. Het was dus erg geloofwaardig toen hij voor de zoveelste keer suggereerde dat de organisatie vast spijt zou krijgen van hun beslissing

Het hardst moesten we lachen toen hij de geprivilegieerde, zichzelf feliciterende, over het paard getilde Hollywood-elite er fijntjes op wees dat ze bij het ophalen van hun beeldje beter hun geëngageerde mondje konden houden als het over politiek of morele kwesties ging. Want, zo grijnsde Ricky, jullie werken allemaal voor Amazon, Apple of Disney, bedrijven waarop moreel veel op aan valt te merken. Die zat!

Ha ha ha! Dat zal ze leren, de gutmenschen die de wereld willen verbeteren.

Net als met het milieu roepen wij van het transitieteam al jaren: begin bij jezelf! Als je écht klimaatneutraal wilt leven, moet je zelfmoord plegen. Wie dat niet doet, moet zijn of haar arrogante, misplaatste mening voor zich houden.

Walgelijk, al die zelfgenoegzame mensen die zich zorgen maken over een ecologische ramp en antidemocratische populisten die de rechtsstaat kapot maken. Fijn dat Ricky ze even op hun plaats zet.

Dat Ricky Netflix oversloeg, snappen we heel goed. Netflix verwijderde vorig jaar een comedyshow waar de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman niet om kon lachen. Maar Ricky zit zelf bij Netflix. Ha ha ha! Of om met Ricky te spreken: ‘I don’t care.’

Acteurs en producenten in zijn publiek zouden geen idee hebben hoe de echte wereld in elkaar zit, daar had hij een punt. Gelukkig was Ricky de enige in de zaal die wel weet wat er gaande is. Daarom besteedt hij op Twitter veel aandacht aan honden die worden mishandeld. Dat is het soort engagement waardoor wij van het Transitieteam ook zeer worden geraakt. We hebben meteen een pup in Roemenië geadopteerd.

Het Transitieteam hoopt dat we ook in 2020 samen blijven lachen. Niet om onszelf, maar om de elitaire mensen die zich zorgen maken over de toekomst van onze kinderen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter