01 januari 2020

Transitieteam: Traditie

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Er wordt weleens beweerd dat het Transitieteam tegen tradities zou zijn. Dat is onzin. Het Transitieteam is dol op tradities. Als de Transitie ergens toe moet leiden, dan is het wel meer traditionele tradities die niemand ons af mag pakken.

Wat dat betreft heeft het Transitieteam een fantastische jaarwisseling achter de rug. Sommige medewerkers hebben nog een beetje hoofdpijn van alle cava die er vannacht traditioneel doorheen is gegaan, maar dat was het zeker waard. We hadden zo veel cava gedronken, dat, toen een kist napalmklappers vroegtijdig ontplofte en een aantal medewerkers van het Transitieteam traditionele brandwonden, traditioneel oogletsel en traditioneel ledematenverlies opliep, de bhv’ers op weg naar het ziekenhuis niet eens een pakje aspirine hoefden open te trekken.

Zo kwamen we ook dit jaar weer traditioneel in Beverwijk terecht. De traditionele vreugdvuren mogen dan door het regime in Den Haag verboden zijn, de traditionele nachtelijke stoet blauwe zwaailichten die jaarlijks richting Beverwijk racet, bestaat gelukkig nog wel.

Hartverwarmend trouwens hoeveel toeschouwers ook dit jaar weer met vlaggetjes bij de afslag Beverwijk stonden te zwaaien om de tijdelijke nieuwe bewoners van hun brandwondencentrum traditioneel welkom te heten.

De betreffende medewerkers van het Transitieteam liggen inmiddels lekker in een traditioneel kunstmatig coma te wachten tot ze sterk genoeg zijn om aan het traditionele revalidatietraject te beginnen. Onze afdeling P&O neemt zowel het schansspringen als het Nieuwjaarsconcert op, dus ook die tradities hoeven ze niet te missen.

Toch denken wij van het Transitieteam dat er nog veel te winnen valt. Nu zijn het vooral huisdieren, kinderen die toevallig op de verkeerde plek spelen en toeschouwers van vuurwerk die traditioneel slachtoffer zijn van het traditionele vuurwerk. Dat is jammer, want tradities zouden er voor iedereen moeten zijn.

Daarom zijn we in gesprek met de Postcodeloterij om deelnemers daaraan behalve kans op de traditionele staatsprijs ook kans te laten maken op traditionele vuurwerkverwondingen, variërend van de traditionele gehoorbeschadiging tot het traditionele zware lichamelijk letsel.

Als alles volgens plan verloopt zal Gaston op 31 december 2020 live op tv een paar strijkers vastbinden aan winnaars, waarna heel Nederland kan zien hoe ze traditioneel tot ontploffing worden gebracht. (Gaston zelf zal natuurlijk een traditionele vuurwerkbril dragen!) Daarna zullen Winston en Caroline, ieder ook met een veiligheidsbril op, een paar brandende cobra’s bij winnaars door de bus duwen. Waarna Nicolette en Umberto het toegestroomde publiek met een doos traditionele bazookaknallers zullen verrassen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter