23 februari 2020

Transitieteam: bewust skiën.

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrantwebsite.

Het Transitieteam is deze week op een heel bewuste wijze wezen skiën.

In plaats van een vervuilend vliegtuig namen we de auto. Bij elke SUV die ons op de autobahn inhaalde, keken we vol afkeuring in onze achteruitkijkspiegels, onze stationcar voldeed prima.

In Zwitserland zijn we niet eens gestopt, omdat het krankzinnig duur is. Daar doen we niet aan mee. Wij hadden een chalet in Frankrijk. Heel simpel vergeleken met het vijfsterren Spa Resort iets verderop.

Onze ski’s huren we altijd bij een plaatselijk verhuurbedrijf. Zo steunen we de plaatselijke economie. Bij het verhuren praten we gewoon Frans en niet Engels zoals veel toeristen die zich niet aanpassen. Wij wel.

In de file voor de télécabine verbaasden we ons elke dag over de krankzinnig dure kleding waar mensen in skiën. Kinderen met jasjes van Marc Jacobs en Stella McCartney. Wij hadden gewoon onze pakken die we drie jaar geleden voor een prikje op Marktplaats hadden gekocht. Dat zit prima!

Boven aan de piste gooiden we de beker van onze latte (havermelk hebben ze er helaas niet) in een andere bak dan het dekseltje. Recyclen doe je overal!

Het uitzicht, de lucht en rust waren echt aan ons besteed. Soms zagen we een verveelde puber op zijn snowboard verveeld langs ons glijden. Je vraagt je af hoe dat moet met de jeugd.

Voor onze lunch aten we een baguette met Franse kaas, die we die ochtend zelf hadden gemaakt. Je wilt niet weten wat voor bedragen ze op de piste vragen. Van ons hoeft dat allemaal niet. Wij komen juist voor de natuur.

Terug in het dorp sloeg het Transitieteam de après-ski over. We storen ons elk jaar weer aan het ongegeneerde carnaval van losgeslagen volk dat zich thuis nooit zo zou misdragen.

’s Avonds, voor we voldaan en rozig ons chalet instapten, wezen we  ten slotte even hoofdschuddend naar het zoveelste monsterlijke hotel dat in het eens zo schilderachtige boerendorpje uit de grond werd gestampt. Gezichtsvervuiling!

Helaas viel de sneeuw dit jaar erg tegen. We vrezen dat de sneeuwkanonnen het op den duur niet aankunnen. Daarom is het Transitieteam erg voor klimaatverandering. Dat is een veel duurzamere oplossing. Om de daad bij het woord te voegen, hebben we thuis meteen tien bomen in de tuin geplant.

Het Transitieteam hoopt dat we met onze bewuste manier van vakantie vieren anderen kunnen inspireren om ook bewuster te reizen en met minder genoegen te nemen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter