20 maart 2020

Transitieteam: Tips

Het Transitieteam heeft zo zijn eigen tips

Het Transitieteam vierde deze week feest. Met als gevolg dat we nu allemaal thuis in isolatie zitten. Via de cloud hebben we toch wat tips kunnen verzamelen om door te geven:

1) Luister naar influencers en bekende Nederlanders. Via de socials houden ze ons op de hoogte van wat te doen.

2) We kunnen het ons niet veroorloven af te gaan op het advies van experts. Die missen het charisma en de gestileerde authenticiteit van de influencer. Niemand bij het RIVM heeft ooit meegedaan aan het programma De Slimste Mens. Laat u dus niet gek maken door expertise. Vergeet nooit dat het ook bij een pandemie om een stukje beleving gaat.

3) Bent u zelf influencer, stuur dan zo veel mogelijk verontrustende, verontwaardigde, geestige of nietszeggende filmpjes rond. Achteraf zal er altijd een juist advies of een zinnige analyse tussen blijken te zitten. Weet dat wij van het Transitieteam iedere avond om 8 uur voor u applaudisseren.

4) Zit u in een appgroep, van school, de wielerclub of het werk? Gebruik die om alles wat u tegenkomt onmiddellijk door te sturen. Let op, u hoeft niets eerst zelf te lezen. Het gaat erom dat u laat merken dat u erbovenop zit. Aarzel niet verontrustende berichten uit de ene groep ongelezen door te sturen naar de volgende groep. Dit advies geld ook voor filmpjes en cartoons.

5) Het helpt om voortdurend blijk te geven van uw verontwaardiging. We moeten koste wat kost voorkomen dat mensen accepteren dat er situaties zijn die te gecompliceerd zijn om te bevatten.

6) Deel uw ongenoegen via de gebruikelijke kanalen, maar spreek altijd over ‘ze’. De verantwoordelijkheid en de schuld liggen bij ‘ze’. Vermijd ‘we’, tenzij het gaat over hoe ‘we’ het slachtoffer zijn van ‘ze’. Deze tijd leent zich niet voor introspectie.

7) Het Transitieteam doet in dit verband een klemmend beroep op alle sportprogramma’s om door te gaan. Juist nu er niet gesport wordt moet daar lang en veel over gesproken worden. Sportprogramma’s lenen zich bovendien goed voor verontwaardiging. Daar is momenteel meer behoefte aan dan aan een vaccin.

8) Houd het hoofd koel. De Vereniging van Dierenspeciaalzaken heeft aangegeven dat er nog genoeg hamsters te koop zijn. Bovendien vermenigvuldigen de beestjes zich razendsnel.

9) Ten slotte wenst het Transitieteam alle bestuurders, hulpverleners en wetenschappers heel veel sterkte. Diep van binnen weten we dat we zonder jullie hopeloos verloren zijn.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter