20 mei 2020

Transitieteam: ontzenuwen

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrant. Maar op

Er is de afgelopen dagen veel gespeculeerd over de vraag waarom er donderdag jongstleden geen bericht van het Transitieteam is verschenen. Al snel begonnen wilde geruchten te circuleren. Zo suggereerden complotdenkers dat er op donderdag 21 mei geen bericht van het Transitieteam zou zijn verschenen omdat meer dan 2000 jaar geleden een zekere Jezus Christus uit Nazareth zou zijn ‘opgevaren’ naar zijn Vader in de hemel. Dat alles zou zijn gebeurd negenendertig dagen nadat diezelfde Jezus Christus was opgestaan uit de dood.

Zoals bij alle samenzweringstheorieën is alles ook in dit verhaal de schuld van: De Joden. De Joden zouden in een samenzwering besloten hebben dat Jezus Christus, voor hij weer opstond, moest worden gekruisigd. En alsof dat nog niet genoeg is, geloven aanhangers van deze theorie ook nog eens dat Jezus Christus zelf ook een Jood was.

Zoals bij wel meer samenzweringstheorieën hebben de aanhangers geen enkel bewijs voor hun wilde speculaties. Ook kunnen ze op geen enkele manier verklaren wat het verband is tussen deze zogenaamde Hemelvaart van een herder uit het Midden-Oosten tweeduizend jaar geleden en het feit dat er dan geen kranten zou kunnen worden gedrukt.

De gedachte dat de hoofdredactie van een op feiten gebaseerde publicatie als de Volkskrant zou besluiten geen krant te drukken vanwege zo’n krankzinnig verhaal, zou genoeg moeten zijn om de hele theorie te ontzenuwen. Toch bleek de theorie hardnekkig aan terrein te winnen.

Liefst hadden we geen aandacht besteed aan dergelijke wilde geruchten. Helaas was dit verhaal zo hardnekkig dat het Transitieteam heeft besloten om bij hoge uitzondering toch te reageren. We moeten de lezer wel waarschuwen. De werkelijke verklaring is, zoals wel vaker, een stuk minder prozaïsch. Wie hoopt op een herder die na zijn dood door de lucht vliegt om zijn vader te ontmoeten komt bedrogen uit.

Twee weken geleden werd op ons kantoor een zendmast met 5G geplaatst. Het gevolg was dat we allemaal doodziek werden. Dit was geen verrassing. Liefhebbers van muziek wisten bijvoorbeeld al langer dat je van K3 verschrikkelijke koppijn krijgt.

Gelukkig heeft de bedrijfsbrandweer van het Transitieteam de 5G-mast inmiddels gecontroleerd laten afbranden. Sindsdien voelen we ons een stuk beter. Vandaar dat u vandaag op deze plek gewoon weer een bericht aantrof van het Transitieteam.