12 mei 2020

Transitieteam: Politiek

Het Transitieteam heeft een grote afkeer van politiek. Daarom waren we ook zo ontroerd en opgelucht toen wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in het tv-programma Zomergasten verklaarde dat hij eigenlijk geen politicus was.

Na de transitie zullen politici gelukkig niet meer nodig zijn. Bestuurders die weten wat goed voor ons is zullen met minimale maatregelen het land leiden. Zonder overleg, discussie, compromissen of andersoortig politiek gekronkel. Wie zich daar niet in kan vinden, zal worden bijgestuurd.

Daarom is het Transitieteam ook zo tegen het politiseren van welk onderwerp dan ook. Dat KLM het predicaat ‘koninklijk’ niet is kwijtgeraakt toen haar topman duidelijk maakte hoezeer hij zich verheven voelde boven het klootjesvolk in de zorg, was dat niet politiek. Dat het kabinet niet veel verder is gekomen dan het uitdelen van complimentjes aan kunstenaars en kunstinstellingen, omdat ze zo ‘inventief omgaan’ met het feit dat ze al een paar jaar door diezelfde bewindslieden als uitschot worden uitgemaakt en behandeld, heeft niets met politiek te maken. Zoals het ook geen politiek was toen de grootste regeringspartij van dit land met het voorstel kwam om verschillende strafmaten in te voeren voor verschillende postcodegebieden.

Deze week waagde een schrijver, die zijn stukjes altijd boven ons bericht plaatst, een verband te leggen tussen politiek en het uitsluiten en uitroeien van mensen puur en alleen vanwege hun afkomst. Daarmee maakte hij tot groot ongenoegen van het Transitieteam het plegen en herdenken van genocide tot politiek.

Een journalist die regelmatig bij de NPO aanschuift om te verklaren dat zijn mening bij de NPO niet wordt gehoord, vond dat een gevaarlijke politisering van de dodenherdenking.

Terecht! Hitler had niets met politiek van doen. Hij stond juist boven de partijen. Hij was er opeens. Zoals een puistje dat plots op je neus verschijnt. Niets politieks aan. Plotseling waren er een stuk of zes miljoen Joden weg. De een verliest z’n sleutels, de ander z’n telefoon; Europa verloor een paar miljoen burgers. Heel jammer natuurlijk, maar dat had even weinig met politiek te maken als die kritische artsen die de laatste tijd uit het raam van Russische ziekenhuizen vallen. Ook dat is geen politiek. Dat is de zwaartekracht.

Net als de zwaartekracht heeft geschiedenis niets met politiek te maken. Zoals ook de toekomst niets met politiek van doen zal hebben.

Het Transitieteam is hard op zoek naar passend werk voor alle politici die dat weigeren in te zien.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter