28 juni 2020

Transitieteam: Hypocrisie

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Als het Transitieteam ergens een hekel aan heeft dan is het wel hypocrisie. Daarom hebben we deze maand de Hypocrisie Taskforce in het leven geroepen. Wie door het Taskforce betrapt wordt op hypocrisie krijgt een aantekening en zal na de transitie niet langer recht van spreken hebben.

Inmiddels hebben meer dan vijftien miljoen mensen een aantekening gekregen. Voetbalinternationals die tegen racisme zijn maar wel een wereldkampioenschap willen spelen in een land waar vrouwen wettelijk worden achtergesteld kregen een aantekening. Opiniemakers die woedend waren over de oproep aan adverteerders van Veronica Inside, maar stil bleven toen De Telegraaf Tommy Wieringa voor de bus gooide omdat die een grapje gemaakt had waar de redactie niet om kon lachen, kregen allemaal een aantekening.

Betogers die de straat op gingen tegen racisme maar thuisbleven toen het ging om vluchtelingenkinderen die onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in Griekenland hebben een aanteking gekregen. Burgers die op het balkon hebben staan klappen voor de zorg maar niet het balkon betraden om boe te roepen toen de Tweede Kamer deze week een motie verwierp om zorgmedewerkers beter te betalen, hebben een aantekening gekregen.

Supermarkten die geen reclame meer maken in een televisieprogramma waar soms slechte grappen worden getapt maar gewoon door gaan met de verkoop van plofkippen en ander vlees waardoor de aarde opwarmt, hebben een aantekening gekregen.

Activisten die De Black Lives Matter-beweging steunen kregen een aantekening omdat die Angela Davis tot icoon maakten terwijl deze vrouw als het om mensenrechten, democratie en vrijheid gaat een bijzonder problematisch verleden heeft. Voetbalanalisten die wel grappen over Zwarte Piet durven maken maar nooit over de profeet Mohammed kregen ook een aantekening.

Iedereen die zich ergens over uit spreekt zonder zich ook over al het andere uit te spreken, kan rekenen op een aantekening. Alleen zij die hun mond houden en op hun handen zitten hoeven zich geen zorgen te maken. Zij krijgen geen aantekening en zullen na de Transitie gewoon recht van spreken hebben. Tot ze van dat recht gebruik maken natuurlijk. Dan zullen ook zij een aantekening krijgen.

Mocht u zich opwinden over dit stukje, omdat u het te gemakkelijk vindt, of te eenzijdig, stuur dan een mailtje aan taskforce@transitie.team . Wij zullen er dan op toezien dat ook u onmiddellijk een aantekening achter uw naam krijgt, Want wie zich meer opwindt over een stukje tekst dan over echt onrecht is overduidelijk hypocriet.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter