25 juli 2020

Transitieteam: #eennieuwehashtag

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant

Het is tijd voor #eennieuwehashtag. Met #eennieuwehashtag willen wij, een groep bezorgde medewerkers van het Transitieteam, duidelijk maken dat ons geduld met #bestaandehashtags helemaal op is.

Tot onze verbijstering en woede hebben we de afgelopen jaren gezien hoe #bestaandehashtags alle aandacht naar zich toe trekken. Ze domineerden de discussie en laten op geen enkele manier zien dat ze open staan voor #eennieuwehashtag. Door keer op keer #bestaandehashtags te gebruiken is een cultuur ontstaan die nooit ruimte zal bieden aan #eennieuwehashtag, simpel en alleen omdat #bestaandehashtags daar zelf de noodzaak nooit van in zullen zien. De uitsluiting van #eennieuwehashtag resulteert erin dat #bestaandehashtags zo dominant zijn geworden dat voor ons een grens is overschreden. Alleen #eennieuwehashtag kan #bestaandehashtags een halt toeroepen.

Als #bestaandehashtags zelf het belang van #eennieuwehashtag niet inzien, en daar heeft het alle schijn van, dan rest ons geen andere mogelijkheid dan met #eennieuwehashtag duidelijk te maken dat #eennieuwehashtag onvermijdelijk is. We gaan niet langer wachten tot we onze beurt krijgen. #bestaandehashtags zullen moeten begrijpen dat iedereen die nu nog #bestaandehashtags gebruikt wat ons betreft medeverantwoordelijk is voor de manier waarop #bestaandehashtags #eennieuwehashtag altijd in de weg zullen zitten.

De afgelopen jaren hebben we keer op keer toegezien hoe een net geïntroduceerd #eennieuwehashtag binnen de kortste keren deel ging uitmaken van #bestaandehashtags. Door die appropriatie bewijzen #bestaandehashtags bovendien dat ze niet wezenlijk geïnteresseerd zijn in #eennieuwehashtag. Met #eennieuwehashtag willen we aan die vicieuze cirkel per direct een einde maken. Dat zullen we doen door iedere dag, en als het moet ieder uur of desnoods iedere minuut #eennieuwehashtag te introduceren. #bestaandehashtags zullen moeten begrijpen dat hun hegemonie voorbij is.

Laten we niet vergeten dat #bestaandehashtags ooit #eennieuwehashtag waren. Wat bewijst hoe die eerste als een parasiet die tweede vernietigen. Het is precies die destructiviteit van #bestaandehashtags die ons heeft gedwongen te komen met #eennieuwehashtag. #bestaandehashtags zijn lang genoeg trending geweest. Het argument dat #eennieuwehashtag soms ook trending is, is een leugen. Op het moment dat #eennieuwehashtag trending is, wordt ze per definitie onderdeel van #bestaandehashtags. Aan dat mechanisme moet een einde komen. En als #eennieuwehashtag niet genoeg is, sluiten we niet uit dat we onze toevlucht zullen zoeken tot #eennognieuwerehashtag.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter