10 juli 2020

Transitieteam: Het Vrije Woord

Het Transitieteam is zoals bekend aan groot voorstander van het vrije woord.

Een democratie kan alleen bestaan als alles kan en mag worden gezegd. We zijn dol op discussie en debat, maar niet als dat debat en die discussie worden beperkt door wat voor vorm van zelfcensuur dan ook. We geloven pas dat alles kan worden gezegd als ook echt alles gezegd wordt. Zolang er zaken onbenoemd blijven moeten we concluderen dat er een muilkorf om het vrije woord zit.

Hoe meer meningen er zijn, hoe beter dat is voor een vrije en open samenleving. Alleen als alle mensen alles kunnen, mogen en durven zeggen, is het mogelijk tot nieuwe ideeën te komen. Dat is niet altijd leuk, prettig of gemakkelijk. Want als alles gezegd kan worden, zullen er ook dingen gezegd worden die onaangenaam zijn. Dat is een prijs die we samen moeten betalen als het vrije woord ons iets waard is.

Wie vrij wil zijn, moet vrij kunnen denken en formuleren. Hoe meer mensen dat doen, hoe groter de kans dat uit al die gedachten en meningen iets komt waar we allemaal baat bij hebben. Het vrije woord kan alleen bestaan bij de gratie van de mensen die bereid zijn dat te zeggen waar anderen het niet mee eens zijn. Alleen als er ook onaangename onwaarheden klinken, gaat het goed.

Wie simpelweg iets herhaalt dat al eens is gezegd , of erger nog, wie luistert naar wat anderen zeggen, voegt niets toe en bewijst het vrije woord geen dienst.

Ook wie eerst nadenkt en zich beperkt tot feiten, beperkt het vrije woord. Omdat ook dat wat nergens op slaat gezegd moet kunnen worden. Als niemand zegt wat gezegd kan worden, is dat een vorm van zelfcensuur die schadelijk is voor het vrije woord en daarmee voor onze democratie. Alleen zij die voortdurend raaskallen, leveren een wezenlijke bijdrage aan het vrije woord. Zonder die bijdrage is elke discussie zinloos.

Daarom is het Transitieteam van mening dat juist mensen die pertinente onzin uitkramen een podium verdienen. Alleen zo kunnen we een vrije en open samenleving in stand houden.

Een samenleving waarin geen onzin meer klinkt, is intellectueel en moreel dood. Dat mag van het Transitieteam nooit gebeuren.

Daarom fluistert het Transitieteam: red de de theaters.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter