03 juli 2020

Transitieteam: Youp

Beste Youp,

Toen je vroeg of je deel mocht nemen aan de Transitiecursus hadden we onze twijfels. Zoals je weet houdt het Transitieteam niet van grapjes. Van grapjes kunnen mensen gaan twijfelen. Wie eenmaal twijfelt, loopt het risico van mening te veranderen. Iets waar het Transitieteam geen voorstander van is.

Maar Youp, je hebt ons niet teleurgesteld. Tijdens je eerstejaarspresentatie heb je de klas laten zien dat grapjes ook kunnen worden ingezet om juist te voorkomen dat mensen van positie veranderen. Je gaf daar een goed voorbeeld van. Trots vertelde je ons hoe jij mensen die alcoholvrij bier bestelden met knappe grappen belachelijk wist te maken. Zo wist je met een gezonde dosis humor te voorkomen dat steeds meer mensen alcoholvrij achter het stuur kropen. Je toonde overtuigend aan dat het voeren van een hetze gepaard kan gaan met een gulle lach.

Tijdens je stage liet je ons zien dat de Transitie je echt aan het hart gaat. Op hilarische wijze veegde je in een column de vloer aan met theatermakers die subsidie krijgen. Dat je in de loop der jaren zelf tonnen subsidie kreeg voor je tv-registraties liet je heel knap buiten beschouwing. ‘Introspectie is niet alleen een heel moeilijk woord’, schreef je in je stageverslag, ‘na de Transitie is introspectie een overbodig woord.’

Afgelopen week liet je alles samenkomen in een hilarische aanval op ‘gutmenschen’ die het hadden gewaagd met een voetbalprogramma te willen doen wat jij met dat biermerk had gedaan. Je positioneerde jezelf daarbij niet alleen als slachtoffer, wat een vereiste is om bij ons af te studeren, je beschuldigde de antiracismeactivisten er ook nog van dat ze bij de NSB zaten.

HA HA HA HA HA! Wat hebben we om die grap gelachen.

89 jaar lang heeft het misverstand bestaan dat de NSB de rassenleer aanhing, maar jij Youp, hebt dat achter op het NRC rechtgezet.

En passant maakte je in hetzelfde stuk ook nog even een filmregisseur belachelijk die meer films en series maakte dan jij voorstellingen, enkel en alleen omdat hij geen bekende Nederlander is en jij wel.

Daarom behaagt het de commissie om jou, Joseph Jacobus Maria van ’t Hek, het predicaat cum laude toe te kennen.

Proficiat Youp!


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter