10 augustus 2020

Transitieteam: Topsport

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Een goed topsportklimaat is sinds de oprichting van het Transitieteam een van onze speerpunten. We hebben een grote achterstand op de concurrentie, maar zijn ervan overtuigd dat die is in te lopen. Dat doen we omdat topsport gezond is en verbroedert. Maar daar is wel draagvlak voor nodig!

Onze topsportcommissie begreep van meet af aan dat als we aansluiting willen vinden bij de top, we bij de jeugd moeten beginnen. Sindsdien gaat 90 procent van ons gehele budget naar het trainen van kleuters. We realiseren ons heel goed dat we daarmee een risico nemen. Door veel later te beginnen met prestatiegericht trainen dan andere landen lopen we een achterstand op. We doen dat omdat we vinden dat peuters onbekommerd moeten kunnen bewegen en spelen, maar ook omdat er in Nederland helaas niet genoeg draagvlak is voor een volwassen peutertopsportklimaat.

Onze topcoaches halen die achterstand in door iedere dag twee uur extra met de kleuters te trainen. De resultaten zijn hoopgevend. We zijn ze daar heel dankbaar voor.

In totaal trainen kleuters die in ons programma zitten acht uur per dag. Ze doen dat achter gesloten deuren, om zo een veilige situatie te creëren waarin de kans op een topprestatie geoptimaliseerd wordt. Slechts 98 procent van de kleuters die aan ons programma beginnen valt voor hun 16de af wegens emotionele of lichamelijke blessures.

Het helpt bij het vinden van draagvlak voor ons topsportprogramma niet dat er ieder jaar weer een paar kleuters en ouders verklaren dat coaches zich zouden misdragen. Zoals het ook niet helpt dat zogenaamde sportjournalisten daar ieder jaar weer aandacht aan besteden. Als we topsport willen, en dat willen ook de sportjournalisten, zullen we allemaal moeten meewerken. Laten we niet vergeten dat als Steffi Graf en Andre Agassi bij hun vaders waren weggehaald, niemand ooit had geweten wie ze waren. Belangrijker nog: dan hadden we niet met z’n allen van ze kunnen genieten. Dat geldt voor veel toppertjes waar we met bewondering naar hebben gekeken en nog zullen kijken.

Daarom gaan onze sportartsen nu bij de meest getalenteerde peutertjes de stembandjes doorknippen. Spreken is voor topprestaties niet nodig en kost energie die ook in trainingen kan worden gestopt. Bovendien voorkomen we zo dat we ieder jaar weer stil moeten staan bij die paar slechte verliezers die de topsporttransitie tegen willen houden, omdat hun leven toevallig geruïneerd is voor ons vermaak.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter