19 september 2020

Transitieteam: taalgebruik

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam vindt dat we een morele plicht hebben iets te doen aan de situatie op de Griekse eilanden. Dat gaat alleen lukken als we goed op onze woorden passen. Alleen als we zorgvuldig formuleren gaat het ons lukken de humanitaire ramp uitdaging waar we ons voor geplaatst zien te negeren beheersbaar te houden.

Daarom ook zijn we blij dat het NOS Journaal spreekt over vluchtelingen migranten die in Griekse concentratiekampen zijn opgesloten verblijven. Een minder zorgvuldig taalgebruik zou zomaar ten koste kunnen gaan van de apathie het draagvlak dat nu in de samenleving bestaat om deze mensen migranten en de bewoners van die eilanden aan hun lot over te laten. Toch heeft het Transitieteam niet kunnen voorkomen dat Nederland na veel mitsen en maren toch een heel klein beetje substantieel aantal kinderen minderjarige vluchtelingen asielzoekers zal toelaten.

Dat brengt ons bij iets dat we koste wat kost moeten zien te voorkomen: Perspectief op veiligheid Aanzuigende Werking. De term Aanzuigende Werking is bedacht door een schoonmaker van het Transitieteam die al stofzuigend tot deze prachtige metafoor kwam. Aanzuigende Werking roept beelden op van een grote Europese stofzuiger die nietsvermoedende mensen, tegen hun zin zomaar uit hun gemoedelijke leven wegzuigt en op levensgevaarlijke bootjes weer uitspuugt. Dat kan niemand willen.

Alleen met de juiste woorden voorkomen we dat het beeld ontstaat van wanhopige kinderen die machteloos toezagen hoe de straat waar ze leerden lopen veranderde in een met lijken en gewonden bezaaide puinhoop. Die gewend raakten aan bommen die de grond deden beven en waar hun oren nog dagen van bleven suizen. Voor wie verkoolde lichamen normaal werden. Die weten hoe een buikwond de darmen uit iemands lichaam kan laten glijden. Die zijn gestopt met huilen omdat er niemand was om ze te troosten. Die uit ervaring weten dat honger van mensen wolven maakt. Dat dorst elke andere gedachte verdringt. Kinderen die zich nu opmaken voor de zoveelste winter waarin behalve corona ook geweld en seksueel misbruik aan de orde van de dag zijn dat sentimentaliteit ons in de weg gaat zitten bij het ontkennen van een humanitaire ramp uitstippelen van een haalbare strategie. Alleen zo kunnen we mensen goed gevangen zetten opvangen.

Zo sparen we veel drukinkt uit en voorkomen we dat ons tijdens het lezen van de ochtendkrant de eetlust vergaat.

Daarom roept het Transitieteam, met een brutale knipoog naar de voetbalsport: ‘Geen daden maar woorden.’

Als we ons daaraan houden, gaat het ons zeker lukken.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter