25 oktober 2020

Transitieteam: Beeldvorming

Niets is zo belangrijk voor het Transitieteam als de beeldvorming. Zolang we de beeldvorming op orde hebben, hoeven we ons geen zorgen te maken.

Daarom is het Transitieteam trots op de koninklijke Shell. Een bedrijf dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en begrijpt dat beeldvorming daarbij veel belangrijker is dan beleid. Met optimistische spotjes over duurzaamheid, natuur en de toekomst laat Shell zien dat het niet goed hoeft te gaan om een goed gevoel te hebben. #makethefuture is de slogan die Shell gebruikt om zijn optimisme uit te dragen. Even werd #fakethefuture overwogen, omdat het vooral om beeldvorming ging. Maar als iedereen meegaat in de beeldvorming, speelt de werkelijkheid geen rol meer.

Als we het afgelopen halfjaar één ding hebben geleerd, dan is het wel dat beeldvorming ook heel belangrijk is in tijden van corona. Zeker nu we geconfronteerd worden met een virus waar vooralsnog geen vaccin tegen bestaat, is beeldvorming alles wat we hebben. In de praktijk ging ons kleine kikkerlandje misschien niet heel handig om met de pandemie, in de beeldvorming deden we het tot voor kort uitstekend.

Dat het nu toch minder lijkt te gaan komt doordat onze altijd optimistische leiders zich toch hebben laten afleiden door de feiten. Dat is jammer, want in Rusland, Amerika en Brazilië laten politici zien dat dat niet hoeft. Ze houden de moed erin.

Gelukkig snapt onze eigen NPO wel wat er op het spel staat en wat ze in Den Haag vergeten zijn: als we ons landje willen behoeden voor nog meer pessimisme, zullen we de feiten op afstand moeten houden. Het Transitieteam is dan ook heel enthousiast over het voornemen van de NPO om, tegen de geest van de mediawet in, nog meer sport uit te zenden op Nieuws en Steeds Meer Sportzender NPO Radio 1.

Door bijvoorbeeld geen radiodocumentaires meer uit te zenden en nog minder aandacht te besteden aan kunst, boeken en wetenschap, voorkomt de NPO dat mensen feiten onder ogen krijgen waardoor ze gaan twijfelen aan de optimistische beeldvorming die juist nu onmisbaar is.

Pessimisten zijn bang dat mensen door het ontbreken van degelijke journalistiek zelf met feiten aan de haal zullen gaan. Ze vrezen dat de NPO zo het pad vrijmaakt voor even krankzinnige als gevaarlijke complottheorieën, die het land onbestuurbaar zullen maken.

Afgaand op onze eigen beeldvorming denken we dat het zo een vaart niet zal lopen. Dit nuchtere landje kan het prima af zonder nieuws, als er maar sport is!

‘Arno Vermeulen, kom er maar in met de tussenstanden…’


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter