10 oktober 2020

Transitieteam: Biden

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant

Nu Trump weer lekker thuis is en de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen, heeft het Transitieteam iedere zichzelf respecterende amerikanoloog opgeroepen om waar mogelijk op te komen draven om uiteen te zetten waarom Biden niet de perfecte Democratische kandidaat is. Hoe meer van onze kenners erop wijzen dat Biden ook niet perfect is, hoe spannender het zal worden.

Zo zult u deze week meerdere keren kunnen lezen dat Biden destijds heeft ingestemd met de invasie in Irak. Ook zult u eraan worden herinnerd dat er veel progressievere politici in Amerika door het Democratische establishment buiten de deur worden gehouden (google alvast maar even op Alexandria Ocasio-Cortez). In talkshows zult u kunnen kijken naar correspondenten en academici die ons eraan helpen herinneren dat er ook tegen Biden klachten zijn ingediend die erop wijzen dat hij zich heeft misdragen tegenover vrouwen.

Belangrijker nog dan dat zullen kenners er door ons op worden uitgestuurd om u er de komende weken aan te herinneren dat Biden aan de wieg stond van de door Clinton ingezette harde aanpak van misdaad, die leidde tot massale opsluiting van voornamelijk Afro-Amerikaanse en latino-burgers. In dat geval zal vaak de term ‘zeer problematisch’ vallen.

Hoe meer we dergelijke problematische kanten van de voormalig vicepremier onder uw aandacht weten te brengen, des te eerlijker de berichtgeving zal voelen. Daarom heeft het Transitieteam ook bedongen dat er meermaals door hooggeleerde amerikanologen zal worden herinnerd aan het feit dat Biden nog steeds banden onderhoudt met Wall Street. Mocht de klimaatcrisis ergens ter sprake komen, dan zullen onze welingelichte kenners er in een aantal programma’s en publicaties op wijzen dat het plan dat Biden in de jaren tachtig indiende om iets aan de opwarming van de aarde te doen, lang niet toereikend was. Zoals u ook bij herhaling kennis zult nemen van het feit dat Biden aan de wieg stond van het discutabele Nafta-verdrag.

Ook op de mindere kanten van Kamala Harris (die kansloos was in de primaries) valt gelukkig nog veel aan te merken. Ze was voor eenzame opsluiting, tegen het dragen van bodycams door politie en maakte Biden in de voorverkiezingen uit voor racist.

Gelukkig maar, want over hun tegenstander kan slechts worden opgemerkt dat hij incompetent en gevaarlijk is. Dat gaat snel vervelen. Het Transitieteam belooft u dat we er alles aan zullen doen het toch spannend en genuanceerd te houden.