31 oktober 2020

Transitieteam: Opleving realiteit

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam is blij dat het verzet tegen de realiteit oplaait. Natuurlijk zijn we tegen het gebruik van brandbommen, zoals bij de aanval op het Duitse RIVM, zoals we ook afwijzend staan tegenover de brandbommen die de Italiaanse politieagenten naar het hoofd geslingerd kregen. Zelfs het intimideren van politici keuren we niet goed. Maar er moet wel iets gebeuren! Zeker nu het realiteitsbesef overal in Europa weer de kop opsteekt.

Na een relatief rustige zomer, waarin de realiteit een steeds minder grote greep leek te hebben op ons leven, moeten we concluderen dat de realiteit aan een keiharde comeback bezig is. Een comeback die, als we niet ingrijpen, grote gevolgen zal hebben voor ons dagelijks leven.

Daarom heeft het Transitieteam besloten dat we nu de hamer uit de gereedschapskist moeten halen om de realiteit de kop in te drukken.

Dat overheden zo slecht waren voorbereid op de realiteit verbaast het Transitieteam niets. Onze experts waarschuwden al jaren dat we ieder moment door de realiteit zouden kunnen worden ingehaald. De exponentiële groei van de wereldbevolking, de manier waarop we met ons voedsel omgaan, en natuurlijk de opwarming van de aarde vormden daaraan een constante herinnering.

De enige manier om de realiteit de kop in te drukken is haar totaal ontkennen. Dat is ons jarenlang heel goed gelukt. Door samen veel te vliegen, door ook dit jaar weer meer vlees te eten dan ooit tevoren, maar ook door toen het geld tegen de plinten klotste tóch te bezuinigen op universitair onderwijs en onderzoek, hebben we er alles aan gedaan de realiteit geen kans te geven.

Toch moeten we nu erkennen dat het niet genoeg is geweest. Dat een griepje waar de meesten van ons weinig van merken de realiteit weer op de politieke agenda heeft gezet is zeer zorgwekkend.

Daarom pleit het Transitieteam ervoor dat we alles op alles zetten om die mensen die in aanraking zijn geweest met de realiteit sneller op te sporen. Met contactonderzoek moeten we tijdig uitzoeken met wie deze mensen langer dan een kwartier hebben gepraat. Die groep kunnen we isoleren, om zo te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

Een gevolg van deze maatregel zou kunnen zijn dat er binnenkort colonnes met koelwagens gevuld met lijken door onze straten rijden. Dat zou even wennen zijn. Maar als de mondkapjes ons iets hebben geleerd, dan is het dat we alles op den duur gewoon gaan vinden.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter