16 oktober 2020

Transitieteam: Paint it Black

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van Volkskrant.

Omdat we in sombere tijden leven, wil het Transitieteam vandaag de nadruk leggen op dat wat ons troost: kunst.

We willen dit bericht gebruiken om een compliment te maken aan Volkskrant-recensent Stefan Kuiper die gisteren in deze krant de tentoonstelling Paint It Black in het Kröller-Müller Museum besprak. Meteen aan het begin van zijn bespreking verklapte Kuiper dat hij niet wist waar het gelijknamige liedje van de Rolling Stones over gaat. Daarom had hij het opgezocht op Wikipedia.

Paint It Black bleek over depressie te gaan, wie had dat gedacht? Kuiper had natuurlijk ook naar de tekst van het liedje zelf kunnen luisteren, maar dat was te riskant geweest. Zelf interpreteren, daar doen we sinds de Transitie niet meer aan. Voor je het weet ontstaan er misverstanden, daar heeft niemand behoefte aan. Zoals het volk sterke leiders met duidelijke maatregelen verlangt, zo heeft ook de kunstliefhebber recht op eenduidigheid. De gedachte dat twijfel en meerduidigheid een poëtische meerwaarde hebben is achterhaald. Twijfelt u toch, doe dan als Kuiper, en raadpleeg Wikipedia.

Het is dan ook terecht dat Kuiper zich opwindt over de titel van het kunstwerk Abstract Slavery van Richard Serra. ‘Een reusachtig doek dat door de kunstenaar en zijn assistenten zwart is gemaakt met oliekrijtjes (…) Zo’n enorm doek vullen met van die muizerige oliekrijtjes is ongetwijfeld een hels karwei, (…) maar om die arbeid nu gelijk te stellen met een systeem waarin mensen eeuwenlang stelselmatig zonder enige zeggenschap over lijf en leden werden uitgebuit, is een tikje wereldvreemd.’

Het moge duidelijk zijn: Stefan Kuiper heeft wederom op Wikipedia gekeken en las daar dat slavernij heel erg is. Sorry, wás. Want Kuiper schrijft terecht dat slaven werden uitgebuit. Sinds de Transitie doen we dat niet meer. Er worden vast nog ergens mensen slecht behandeld, maar het zou schandalig zijn om dat slavernij te noemen. Slavernij was zo erg, dat iemand die bijvoorbeeld pretendeert een slaaf van zijn eigen compulsies te zijn geen mededogen verdient maar straf voor het misbruiken van een woord. Hetzelfde geldt voor zangeres Grace Jones, die het ooit bestond te verklaren dat ze op de dansvloer een slaaf van het ritme werd: walgelijk.

Stefan Kuiper houdt van zuiverheid. Daarom stoorde hij zich in ook aan ‘slecht weggewerkte tapijtrandjes’ en viezigheid in een werk van Armando. Na de Transitie dient kunst netjes en eenduidig zijn: ‘No colors anymore, I want them to turn black. I wanna see it painted, painted, painted, painted black!’


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter