23 november 2020

Transitieteam: Red Green Yellow

Wekelijks geeft Micha Wertheim oberichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Tot onze spijt krijgt het Outbreak Management Team al maanden meer aandacht dan het Transitieteam. Ook het Red Team, dat is opgericht als deskundig alternatief voor het Outbreak Management Team, kan op steeds meer aandacht rekenen. Allemaal aandacht die onvermijdelijk ten koste gaat van aandacht voor het Transitieteam.

Daarom hebben wij dit voorjaar al het Green Team opgericht. Het Green Team bestaat uitsluitend uit leken die nadrukkelijk geen verstand hebben van virussen, aerosolen en epidemieën. De adviezen van het Green Team zijn gebaseerd op het gezonde verstand en daardoor een stuk toegankelijker voor het grote publiek. Intern is het Green Team zeer verdeeld. Ook in de communicatie naar buiten spreekt het Green Team zichzelf voortdurend tegen. Op die manier hopen we het debat levendig te houden en tunnelvisie tegen te gaan.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van het Green Team om inhoudelijk iets toe te voegen. Voor het Green Team gaat het vooral om de vorm. Door op speelse wijze met wetenschappelijke begrippen te strooien, willen we voorkomen dat de coronacrisis, die zich steeds langer voortsleept, saai en voorspelbaar zal worden.

Leden van het Green Team, of het nu BN’ers zijn of sporters of bezorgde burgers die werkzaam zijn bij de plantsoenendienst, zullen alles op alles zetten om waar dan ook virologen en epidemiologen het vuur na aan de schenen te leggen.

Het is op voorspraak van het Green Team dat we deze week besloten hebben ook een Yellow Team in het leven te roepen. Leden van het Yellow Team zijn niet alleen totaal ongekwalificeerd, ze hebben ook geen enkele behoefte zich in wat voor debat dan ook te mengen. Hierin verschilt het Yellow Team fundamenteel van het eveneens door ons in het leven geroepen Blue Team, dat bestaat uit mensen die wel degelijk zeer gekwalificeerd zijn maar geen enkele hoop meer koesteren dat iemand nog behoefte heeft aan hun vaak te genuanceerde inzichten. Leden van het Blue Team kijken liever naar het Oranje Team, dat onder leiding van een nieuwe bondscoach zelf in een transitie zit.

Al deze teams mogen we niet verwarren met het recentelijk opgerichte Invisible Team. Helaas is het Invisible Team kort na haar oprichting helemaal uit beeld verdwenen. Als u weet waar het Invisible Team zich bevindt en wat het Invisible Team momenteel uitspookt, verzoeken we u dringend per direct contact op te nemen met een Transitieteam bij u in de buurt.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter