16 november 2020

Transitieteam: Sluiting

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant

Deze week ontstond er wat ophef toen bleek dat het sluiten van theaters, musea en bibliotheken puur symbolisch was. Het kabinet had geen bewijs dat ze bijdroegen aan de verspreiding van corona, maar besloot tot sluiting over te gaan om een signaal af te geven. Bij het Transitieteam was dat reden tot feest. Al jaren roepen onze beleidsmakers dat theaters en musea maatschappelijke relevantie moeten hebben die meer is dan het tonen van schoonheid en bieden van troost. Dat is steeds geprobeerd door tentoonstellingen en voorstellingen te programmeren die het publiek informeren en bijscholen over populaire politieke thema’s. Het leverde taai theater en saaie tentoonstellingen op. Daarom is het een overwinning te weten dat theaters en musea pas echt maatschappelijk verschil kunnen maken door hun deuren helemaal te sluiten. Hoe geëngageerd wil je het hebben!

Wat de bibliotheken betreft, doet het Transitieteam een dringend beroep op de regering om die ook na de lockdown gesloten te houden. De gedachte dat boeken lezen helpt, is achterhaald. Boekenlezers gaan de wereld alleen maar ingewikkelder vinden. Ook worden ze significant minder optimistisch over de menselijke natuur. Daarmee zijn bibliotheken een rechtstreekse bedreiging voor de Transitie.

Gelukkig neemt de leesvaardigheid onder jongeren nog steeds af. Om te voorkomen dat kinderen niet toch van boeken gaan houden, maakte Unilever deze week bekend dat ze Gordon en Roxeanne Hazes hebben gevraagd een kinderboekje te schrijven dat via supermarkten over het hele land verspreid zal worden. Zo hopen we samen de laaggeletterdheid op peil te houden.

De publieke omroep draagt zijn steentje bij door alle boekenprogramma’s van de buis te weren. Nu mensen al maanden hun huis niet uit mogen, is het risico groot dat ze boeken gaan lezen. Dat zou ten koste gaan van tijd die ook achter een beeldscherm kan worden doorgebracht.

Boekwinkels mogen gewoon open blijven. De meeste gekochte boeken blijven toch ongelezen en shoppen is leuk en goed voor de economie. Het gaat ons erom minder kapitaalkrachtigen bij boeken weg te houden. Zeker nu we hier nog een democratie hebben, moeten we voorkomen dat het electoraat boeken gaat lezen.

Met plezier bladeren wij daarom langs de pagina die Matthijs van Nieuwkerk wekelijks in de boekenbijlage van deze krant vult. Tweederde van die pagina is een mooi plaatje, het beetje tekst eronder gaat vooral over Matthijs zelf. Zo kan het ook.

Met boeken zelf is niets mis. Het gaat pas mis als mensen de boeken ook lezen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter