06 december 2020

Transitieteam: De schuld

Wekelijks geeft berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

De afgelopen weken is wat onrust ontstaan over vermeend antisemitisme bij het Transitieteam. Zoals we al eerder hebben laten weten, zijn wij niet antisemitisch. Dat hebben we steeds laten weten en we zullen dat blijven herhalen net zolang tot het taboe op antisemitisme helemaal is verdwenen.

Dat het nog niet zover is, bleek deze week. Veel mensen zijn daar erg van geschrokken, maar wij hebben altijd volgehouden dat elke transitie iets van de lange adem is.

Dat de tijd nog niet rijp is om Joden openlijk de schuld van alles te geven, wil nog niet zeggen dat er geen vooruitgang is geboekt. Een secondewijzer mag dan harder tikken, wij kijken liever naar de kleine wijzer.

Want laten we wel wezen, terwijl hier de afgelopen jaren aan de rechterzijde van het politieke spectrum hard werd gewerkt om dat waar wij ons van distantiëren bespreekbaar te maken, is in Engeland de afgelopen jaren juist aan de linkerkant veel gebeurd om het onbespreekbare bespreekbaar te maken.

Juist in deze tijden van polarisatie is het fijn te weten dat er wel degelijk een thema is waarbij zowel links als rechts elkaar potentieel zouden kunnen vinden. Dat dit inzicht en het besef van een gemeenschappelijke vijand nog niet hebben geleid tot verdere samenwerking is, en dat mag gelukkig wel worden gezegd, de schuld van globalisten als George Soros, die via de media een open en nieuwsgierig debat onmogelijk maken.

Wie desondanks twijfelt aan onze afkeer van antisemitisme moet maar eens goed de kleine lettertjes lezen die wekelijks boven aan dit bericht staan.

Ten slotte blijft de vraag over aan wie we de schuld van alles dan wel moeten geven? Het Transitieteam pleit in dat verband al jaren voor een parlementaire enquête naar de vraag wie de schuld heeft van alles wat misgaat. Alleen een enquête­commissie kan uitzoeken wie overal de schuld van heeft. Al houden we er rekening mee dat zelfs dan politici en ambtenaren de schuld steeds buiten zichzelf zullen blijven zoeken.

Als dat zo blijkt te zijn, voorzien we dat er een speciaal ministerie voor Schuld en Boete moet komen. Al is het niet ondenkbaar dat ook dan de ambtenaren die officieel zijn belast met het dragen van de schuld, die niet zullen herkennen en daarom hun minister niet goed zullen inlichten.

Het is geen ideale oplossing, maar het alternatief laat zoals gezegd nog even op zich wachten.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter