01 januari 2021

Transitietem: Top 20.000

Zoals ieder decennium presenteerde het Transitieteam dit hele jaar de traditionele top-twintigduizend. Met daarin de belangrijkste twintigduizend boeken die u het afgelopen decennium absoluut gelezen had moeten hebben.

Vandaag de laatste drie.

3. Een Beroofd Land.

In dit boeiende, langverwachte vierde deel van zijn presidentiële memoires vertelt Donald Trump over zijn onwaarschijnlijke politieke loopbaan. In dit deel blikt Trump vooruit naar zijn derde termijn als president van de Verenigde Staten. Al spreekt hij dat zelf tegen. Trump vertelt niet alleen over the deal of the century waarmee hij Amerika met winst zal verkopen aan een Filipijnse zakenman, maar ook over alle spulletjes die hij met de opbrengst van die deal wil gaan kopen.

2. I-dentity.

Deze meerstemmige roman is een ongeëvenaarde ode aan inclusiviteit en diversiteit. Het schrijverscollectief achter deze roman, dat anoniem wenst te blijven omdat zij/het/een/wij/ik/de/wie?/jullie/ons/hem/haar/iemand/niemand/hij/diedaar/dat/hullie/jij niet willen dat hun gender, seksuele oriëntatie, etniciteit, nationaliteit en culturele identiteit gereduceerd wordt tot een etiketje, produceerde een literaire tour de force waarbij Ulysses afsteekt als een Kluitman-boekje. Met meer dan vijfduizend personages die allemaal een andere taal spreken is het democratische karakter van dit literaire meesterwerk ongeëvenaard. De kritiek dat deze roman volslagen onleesbaar is, zegt vooral iets over het door witte heteroseksuele mannen gedomineerde literaire establishment, dat zich blijkbaar geen raad weet met deze frisse wind in letterenland. Hoewel er ook interessante kritiek was van literaire activisten die er terecht op wezen dat deze roman alle mensen uitsluit die er niet in voorkomen.

De roman is zo’n succes dat zodra op Broadway de theaters weer opengaan Ivo van Hove zal beginnen met de repetities van de theaterbewerking. Een 19 uur durende musical met in de hoofdrol iedereen die ten onrechte nooit een Oscar heeft gewonnen.

1. De Meeste Mensen Denken Dat Ze Deugen.

In Amper 900 pagina’s beschrijft journalist en historicus Brugman Ergert op overtuigende wijze waartoe mensen die denken dat ze deugen in staat zijn. Brugman, die lang werkzaam was op het wetenschappelijke bureau van het Transitieteam, laat zien dat moreel zelfvertrouwen onmisbaar is bij iedere Transitie. Zodra mensen gaan twijfelen aan hun kunnen, loopt de boel in de soep. Na het lezen van deze alles verklarende analyse beseft de lezer dat een Transitie pas kan slagen als we van alle pessimisten en misantropen worden verlost.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter