28 februari 2021

Transitieteam: ludiek

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant

Democratie is leuk, maar kijkcijfers zijn belangrijker. Daarom zet de publieke omroep de komende weken alles op alles om van politiek amusement te maken. In dat kader zal ook de lijsttrekker van het Transitieteam de komende dagen geregeld in ludieke items verschijnen.

Zo werd onze lijsttrekker gisteravond geïnterviewd door de zeer talentvolle Emmer Wortelsap. Emmer is een braafbrutale BNN-presentator die elke avond een andere lijsttrekker vrolijk reduceert tot amusement. Emmer is geen journalist, want journalistiek gaat net als democratie altijd ten koste van kijkcijfers.

Tijdens zijn interviews zit Emmer altijd met zijn rug naar gasten toe. Dat is niet alleen heeeeeel origineel, het illustreert ook treffend hoe weinig waarde Emmer en zijn redactie aan de inhoud van het gesprek hechten. Ook inhoud gaat ten koste van de kijkcijfers. Bovendien krijgen lijsttrekkers tijdens het interview altijd een Emmer over hun hoofd. Zo hoeft de kijker geen moment bang te zijn dat er per ongeluk toch iets wezenlijks wordt gezegd.

Het filmpje dat Emmer maakte met onze lijsttrekker ging zelfs viral!

Omdat niet iedereen dit spraakmakende interview heeft zien langskomen, hebben we speciaal voor lezers van deze rubriek het hele gesprek inclusief subtekst uitgeschreven.

E: Houdt u van pindakaas? (human interest)

TT: Ja. (openhartig)

E: Bent u wel eens in een drol gestapt? (lekker braafbrutaal)

TT: Ja. (eerlijk)

E: Waarom is politiek zo saai? (superkritisch)

TT: Haha, dat is wel zo. (zelfrelativering)

E: Dank voor dit interview. (kort houden)

TT: Ik vond het hartstikke leuk. (sympathiek)

Volgende week zit onze lijsttrekker in het NPO-programma van dj en vingerverfvirtuoos Ruud de Wild. Ruud gaat onze lijsttrekker interviewen in zijn atelier. Want het programma gaat natuurlijk vooral over Ruud zelf. Dat Ruud geëngageerd is, bleek wel toen hij een paar jaar geleden met zijn radioprogramma naar Auschwitz trok om er aandacht te vragen voor zichzelf. Eerder deze week had Ruud in dat kader ook een geanimeerd gesprek met de altijd spraakmakende antisemiet en lijsttrekker die vindt dat de verantwoordelijken voor Auschwitz nooit vervolgd hadden mogen worden.

De verkiezingen moeten nog komen, maar het Transitieteam heeft al lang gewonnen.