14 maart 2021

Transitieteam: Facemask

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Met gepaste trots introduceert het Transitieteam vandaag Facemask, de lang verwachte asociale mobiele applicatie waarmee de developers van het Transitieteam tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van socialemediagebruikers: de kans om eindelijk met rust te worden gelaten.

Facemask is de afgelopen maanden ontwikkeld door een groep spiegelogen die werkzaam zijn op de braincampus van het Transitiecollege. Samen met onze applicatieontwikkelaars hebben ze een app gebouwd die inspeelt op de behoeften van gebruikers die veel te actief zijn op sociale media maar niet langer op wat voor wijze dan ook in de rede gevallen willen worden door andere gebruikers. Daarmee bezet Facemask een nieuwe ruimte binnen de sociale media. Terwijl YouTube, TikTok, Instagram, Twitter, Facebook en Clubhouse mensen de kans willen geven contact met elkaar te leggen en elkaar van commentaar te voorzien, kunnen gebruikers van Facemask zich juist afsluiten van de rest.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat gebruikers van Facemask hun telefoon uitzetten. Het leuke van Facemask is dat het gebruikers in staat stelt nog meer met zichzelf bezig te zijn. Facemask moedigt mensen aan om zichzelf te filmen, een duimpje te geven of gewoon om zichzelf te volgen door bijvoorbeeld rondjes te lopen.

Dankzij blockchaintechnologie en dubbele encryptie is het onmogelijk voor andere gebruikers om zich op wat voor wijze dan ook toegang te verschaffen tot het Facemask-account van een ander.

Het sociale aspect van de Facemask-app zit hem er vooral in dat de gebruiker toestemming geeft om alle data uit zijn of haar telefoon te delen met het Transitieteam.

Omdat er ongelofelijk veel vraag is naar de Facemask-app kunnen mensen Facemask voorlopig alleen downloaden als ze persoonlijk worden uitgenodigd door een andere Facemask-gebruiker. Wat onze app revolutionair maakt, is dat we ook het persoonlijk uitnodigen volledig hebben geautomatiseerd. Wie de app opent, nodigt automatisch alle contacten die in zijn of haar telefoon staan op zeer dwingende wijze uit om lid te worden van de app. Omdat we de app toch een beetje exclusief willen houden, is het helaas nog niet mogelijk contacten uit te nodigen waarvan de gebruiker geen contactgegevens heeft.

Wel garanderen we dat alle contacten waar we onze hand op kunnen leggen een zeer persoonlijke en volledig geautomatiseerde uitnodiging ontvangen om al hun data met het Transitieteam te delen. Wie dat heeft gedaan, mag daarna wat ons betreft alle contacten met de buitenwereld afsnijden.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter