17 maart 2021

Transitieteam: stemadvies

Volgende week dinsdag komt het Transitieteam om 12 uur ’s middags met een stemadvies. We realiseren ons zeer goed dat we daarmee aan de late kant zijn. Dat het wat langer duurde dit jaar heeft er alles mee te maken dat we zo zorgvuldig mogelijk willen zijn in deze gecompliceerde tijden. Met meer dan dertig partijen en meer dan vijfhonderd kandidaten. Pas als we alle partijprogramma’s en kandidaten hebben doorgelicht, kunnen we overgaan tot het geven van een afgewogen stemadvies.

Onze principes zijn te belangrijk om ondergeschikt te maken aan een willekeurig gekozen verkiezingsdatum. Als de Transitie ons één ding heeft geleerd de afgelopen maanden, dan is het wel het besef dat bij het uitbrengen van een stem principe, zorgvuldigheid en zuiverheid vele malen belangrijker zijn dan effectiviteit.

Het Transitieteam mag dan wat laat zijn met het geven van een stemadvies, wat we wel weten is dat een zorgvuldig gekozen maar ongeldige stem moreel veel meer waard is dan een stem die op wat voor wijze dan ook riekt naar welke vorm van compromis dan ook.

Dat gezegd hebbende was het Transitieteam vorige week al dik tevreden over de uitkomst van de verkiezingen. De debatten hebben namelijk leuke televisie opgeleverd, en dat is heel belangrijk voor de Transitie. Natuurlijk, er was een relletje, maar daar heeft iedereen excuses voor aangeboden. Terecht, want een antisemitische racist uitmaken voor antisemitische racist, dat ging ook ons te ver. Het fijne van de antisemitische racist is dat hij garant staat voor leuke tv. Zeker als hij komt ontkennen dat hij een antisemitische racist is. Daarom is hij altijd welkom zijn antisemitische racisme te komen ontkennen. Het zou wat ons betreft echt zonde zijn als de antisemitische racist niet meer op tv zou komen om te ontkennen dat hij een antisemitische racist is. Juist door antisemitische racisten de kans te geven te ontkennen dat ze antisemitische racisten zijn, zorg je ervoor dat de verkiezingen niet over iets wezenlijks zullen gaan als het opwarmen van de aarde, de onvermijdelijkheid van een volgende pandemie of de aantasting van de rechtstaat.

Bovendien leverden het relletje en vooral de gesprekken over het relletje erg goede televisie op. We gaan er dan ook van uit dat zowel de grappenmaker als de antisemitische racist snel weer samen aan tafel zitten om zich te warmen aan de kijkcijfers.

Ondertussen werken wij dan verder aan de Transitie.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter