24 maart 2021

Transitieteam: winnaars

Het Transitieteam heeft niets met verliezers. Het Transitieteam gaat over winnen. Toch hebben ook dit jaar nog mensen gestemd op verliezers. Wij constateren dat ze daarmee een gevaar zijn voor de democratie.

Verliezers hebben willens en wetens gestemd op een partij die het in de peilingen al slecht deed. Dat ze er toch voor kozen te stemmen op een partij die ging verliezen, geeft aan dat ze niet snappen hoe de transsectionele democratie werkt.

Neem GroenLinks-stemmers. Dat Jesse ging verliezen was van meet af aan duidelijk. Dat hij toch acht zetels mag bezetten heeft hij te danken aan een fout in onze grondwet. Gelukkig is iedereen het erover eens dat Jesse niet aan zet is. Wie niet aan zet is, kan in de politiek net zo goed thuisblijven.

BIJ1 mag dan een fractie van het aantal stemmen hebben dat Jesse haalde, Sylvana is wel echt een winnaar. Sylvana zal de komende jaren terecht als zodanig behandeld worden. Het is van groot belang dat er nu eindelijk geluisterd gaat worden naar de voormalig presentatrice van Sexquiz on the beach. Net als de kandidaten die destijds in haar programma geblinddoekt konden voelen welke borsten bij hun partner hoorden, is Sylvana een winnaar.

Hetzelfde geldt voor het CDA. Er mogen dan meer dan 900.000 verliezers op Wopke hebben gestemd, het blijven verliezers want Wopke heeft verloren. De verliezers van het CDA vallen in het niet bij de 66.000 winnaars die op BBB hebben gestemd. Het Transitieteam feliciteert daarom Caroline van der Plas. Je kan een boel van haar vinden maar ze is wel een winnaar. Alleen daarom al zijn we benieuwd wat ze in Den Haag voor elkaar krijgt. Wopke en zijn verliezende achterban doen er beter aan voorlopig hun mond te houden.

Ook Mark is een winnaar. Hij had zelfs meer stemmen dan Sigrid, die in de laatste week ook nog eens stemmen verloor de peilingen. Een stem op Mark was een stem op een winnaar. Het mag dan niet helemaal duidelijk zijn wat Mark wil, winnen kan hij.

Maar de grootste winnaar is Thierry. Hij ging van twee naar acht zetels. Dat zijn er minder dan de Partij van de Arbeid had, maar die hebben niet gewonnen en niet verloren. Dat maakt de 600.000 stemmen op Lilianne totaal irrelevant.

Het Transitieteam feliciteert de winnaars en stelt voor dat we over vier jaar geen zetels verdelen maar medailles.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter