10 mei 2021
Transitieteam: Onveilig
Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.
Vorige week maakte @hOmmeltje44 via Twitter bekend een bericht van het Transitieteam als onveilig te hebben ervaren. De sensitiviteitsmedewerkers van het Transitieteam zijn hier begrijpelijkerwijs erg van geschrokken. Het Transitieteam beseft terdege dat er zodoende een onveilige en giftige werksituatie is ontstaan voor onze sensitiviteitsmedewerkers. Dit is extra wrang omdat onze sensitiviteitsmedewerkers juist waren aangenomen om te voorkomen dat medewerkers van het Transitieteam zich ooit onveilig zouden hoeven voelen.
Dat onze sensitiviteitsmedewerkers zich nu zelf onveilig voelen, zien wij als een nederlaag, maar ook als een bewijs dat sensitiviteitsmedewerkers onmisbaar zijn binnen onze organisatie.
We beseffen dat het nu niet aan ons is om te zeggen hoe deze onveilige situatie voorkomen had kunnen worden. In plaats daarvan willen we eerst luisteren en leren.
Aangezien de sensitiviteitsmedewerkers van het Transitieteam voorlopig niet in staat zijn ons te begeleiden bij dit proces van reflectie, zien we ons gedwongen om zonder inspraak van onze sensitiviteitsmedewerkers een beroep te doen op externe sensitiviteitsmedewerkers. Die externe sensitiviteitsmedewerkers hebben ons meteen duidelijk gemaakt dat we de situatie voor onze eigen sensitiviteitsmedewerkers alleen maar onveiliger maken door hen te passeren. Ook dat is iets waar wij als Transitieteam verantwoordelijkheid voor moeten nemen.
Om een cultuuromslag teweeg te brengen die moet garanderen dat alle medewerkers van het Transitieteam zich in de toekomst te allen tijde veilig en gekoesterd voelen, zal het Transitieteam de komende maand stoppen met zijn activiteiten en zich volledig storten op de verplicht te volgen cursus sensitiviteit en veiligheid die ons de komende weken wordt aangeboden.
We beseffen dat het niet aan ons is om te bepalen of en wanneer onze eigen sensitiviteitsmedewerkers weer aan de slag kunnen. De externe sensitiviteitsmedewerkers hebben wel laten weten dat dit proces van helen minimaal drie weken in beslag zal nemen.
Daarna pas zal de afdeling voorlichting een verklaring opstellen waarvan we hopen dat het de getroffen sensitiviteitsmedewerkers genoeg gevoel van veiligheid zal bieden om weer voor ons aan het werk te gaan.
Na dit moeilijke en onvermijdelijk pijnlijke proces van zelfreflectie, heling en verzoening hopen we eindelijk een begin te kunnen maken met de reorganisatie van het Transitieteam die nodig is om te voorkomen dat iemand zich in de toekomst ooit nog onveilig zal voelen.
Omdat de externe sensitiviteitsmedewerkers flink op onze begroting drukken, zal die reorganisatie bovendien gepaard gaan de nodige ontslagrondes. Maar daar gaan we het pas over hebben als iedereen zich weer veilig voelt.