21 mei 2021

Transitieteam: Kijken

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Gelukkig kijken er in Nederland nog steeds heel veel mensen televisie.’ Dat verklaarde NPO-directeur Frans Klein onlangs toen hij bij de televisie te gast was om uit te leggen waarom zijn NPO stopt met het uitzenden van Andere tijden.

Het Transitieteam had het niet beter kunnen verwoorden. Wat Bijbelstudie is voor de gelovigen, is televisiekijken voor de transitie. Andere tijden was niet alleen een gevaar voor de transitie omdat het kijkers opzadelde met een historisch referentiekader, het programma was vooral een gevaar omdat het ten koste ging van DE KIJKCIJFERS (geprezen en verheven zijn de kijkcijfers).

Waar mensen naar kijken doet er niet toe. Of mensen er iets van opsteken is totaal onbelangrijk. Het enige wat ertoe doet is dat ze kijken. Zo lang en zo veel ze maar kunnen.

Kijkers aan de buis gekluisterd houden gaat helaas niet vanzelf. Zodra programma’s even niet amuseren, dreigt het gevaar dat mensen hun afstandsbediening pakken en op de gevreesde rode knop drukken. Weg kijkcijfers.

Toen corona Nederlanders dwong binnen te blijven, was dat even heel goed voor de kijkcijfers. Toch bestond ook toen al het gevaar dat door het ontbreken van het altijd lachende en klappende studiopubliek een deel van de kijkers zou afhaken.

Daarom hebben onze lobbyisten alles op alles gezet om de verleiding van het lezen tegen te gaan. Toen het niet meer lukte de boekwinkels gesloten te houden, hebben we onze pijlen op de bibliotheken gericht. Dat leek lang goed te gaan. Dat vandaag de bibliotheken nu toch weer opengaan, zien wij van het Transitieteam dan ook als een grote nederlaag.

Bij de NPO ziet men ondertussen dat steeds minder jongeren de tv nog aanzetten. Om te voorkomen dat die kijkertjes straks om zich heen gaan kijken, eindigt daarom ieder kinderprogramma bij de NPO met de oproep: Volg ons op Instagram, Snapchat en TikTok. Want als we onze kinderen niet achter dat ene beeldscherm kunnen krijgen, dan is het zaak ze zo snel mogelijk achter dat andere schermpje te plakken.

Zo hopen onze pedagogisch medewerkers samen met de NPO de druk op ouders te vergroten om kinderen zo jong mogelijk een eigen smartphone te geven.

Want pas als iedereen de hele dag naar een klein schermpje zit te staren, kan de televisie uit en is de transitie een feit.

Of zoals Frans Klein het deze week in de NRC zo treffend onder woorden bracht: ‘’


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter