13 juni 2021

OVT: Wikipedia

Soms als ik geen inspiratie heb, kijk ik op de datumpagina van Wikipedia. Daar kan je bijvoorbeeld in twee klikken zien dat het vandaag precies 100 jaar geleden is dat Maksim Gorki een oproep deed naar de westerse landen voor noodhulp tegen de hongersnood in de Sovjet-Uni. Omdat ik niet zo veel van Gorki weet besloot ik verder te klikken en kwam er achter dat het deze week precies twintig jaar geleden is dat volgens Wikipedia de eerste Nederlandse Wikipedia pagina’s geschreven werden. De Engelstalige Wikipedia bestond volgens Wikipedia toen amper een half jaar. Wikipedia zelf werd volgens Wikipedia opgericht door Jimmy Wales, die volgens Wikipedia, op 7 augustus 1966 geboren werd in Huntsville Alabama. Een klein stadje in het zuiden van Amerika dat, volgens Wikipedia, vooral bekend is omdat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA er haar grootste onderzoeksinstituut heeft gevestigd. Wales studeerde volgens Wikipedia, economie aan Auburn University. Auburn was, volgens Wikipedia, een zogenaamde Land-grand universiteit. Dat wil zeggen dat ze oorspronkelijk in het leven werd geroepen onder president Abraham Lincoln, die volgens Wikipedia het door burgeroorlog verscheurde Amerika weer wilde samenbrengen door vanuit de federale overheid innovatieprojecten te initiëren.

Tijdens zijn studie was Wales volgens Wikipedia, verslingerd geraakt aan zogenaamde Multi User Dungen games. Dat zijn volgens Wikipedia online-computerspelletjes waarin mensen vanaf verschillende computers samen aan een spel konden spelen en schrijven. Die gemeenschappelijk gemaakte spelletjes openden volgens Wikipedia de ogen van Wales voor de mogelijkheden om met heel veel mensen via computernetwerken, samen aan grote projecten te bouwen. Toen in 1995 Netscape met groot succes naar de beurs werd gebracht besloot Wales volgens Wikipedia dat het tijd was om ook zijn geluk te beproeven in Siliconvalley..

In California richtte Wales volgens Wikipedia samen met twee andere ondernemers Bomis.com op. Een internetbedrijf dat volgens Wikipedia een netwerk van pagina’s wist aan te leggen  met daarop handmatig geselecteerde links van weer andere relevante en betrouwbare websites. Om zo, net als het Nederlandse Startpagina.nl sneller de weg te vinden op het jonge maar razendsnel groeiende internet. Geld verdiende het bedrijf van Wales volgens Wikipedia vooral met reclame voor en het doorverwijzen naar soft erotische sites. Iets dat Wales, volgens Wikipedia van zijn eigen Wikipedia-site probeerde te halen, maar waar hij volgens Wikipedia later zijn excuses voor aanbood.

Bomis.com was ook waar Wales volgens Wikipedia de drie jaar jongere Larry Sanger ontmoette. Sanger was als student filosofie volgens Wikipedia geinteresseerd geraakt in mogelijkheden om het internet te gebruiken als uitgever van wetenschappelijke publicaties. Samen met Sanger richt Wales Nupedia op. Nupedia wilde een online encyclopedie worden waar vrijwilligers samen een gigantische online encyclopedie zouden schrijven. Ieder artikel zou zeven keer gecontroleerd worden voor het gepubliceerd werd. Dat zorgvuldige proces was volgens Wikipedia zo traag dat er na een jaar slechts 21 artikelen op Nupedia.com stonden.

Uit frustratie met die trage manier van doen besloten Wales en Sanger over te stappen op het zogenaamde wiki model dat volgens Wikipedia in 1995 bedacht werd door Ward Cunningham. Wiki is de technologie waarmee het mogelijk wordt om informatie door meerdere gebruikers te laten organiseren. De naam komt volgens Wikipedia van het Hawaiaans, een taal die volgens Wikipedia nog maar weinig wordt gesproken om dat de huidige bewoners van het eiland grotendeels Engels spreken. Op 12 januari 2001 werd het domein Wikipedia geregistreerd, na een maand stonden er 200 pagina’s op, na een jaar waren dat er 40.000

Inmiddels telt Wikipedia volgens Wikipedia meer dan zes miljoen pagina’s die voortdurend worden bijgewerkt volgens vifj regels die op Wikipedia te vinden zijn. Volgens Wikipedia is Wikipedia verre van volmaakt. Zo heeft Wikipedia ook te maken met vandalen die er valse informatie op zetten. Wikipedia doet er volgens Wikipedia alles aan om dat tegen te gaan. Volgens Wikipedia zijn er steeds meer sites die informatie van Wikipedia vrijwel letterlijk over nemen. Waardoor informatie op het internet volgens Wikipedia steeds eenzijdiger wordt. Critici van Wikipedia zien dit volgens Wikipedia als een zorgelijke ontwikkeling.

Ik ook.