12 juli 2021

Transitieteam: vaccineren

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant

‘Niet vaccineren maar installeren!’ Dat is de nieuwe campagne waarmee het Transitieteam oproept om per direct te stoppen stoppen met vaccineren. Onderzoek van ons wetenschappelijk bureau toont aan dat het op korte termijn geen enkele zin heeft om nog langer te blijven vaccineren. Het is volgens onze onderzoekers zelfs heel onverstandig en gevaarlijk om te blijven prikken.

Zeker nu het allemaal weer redelijk lijkt te gaan zien we geen enkele reden om door te gaan met een project dat alleen op de lange termijn effect zal hebben. Dat vaccineren op de lange termijn zin heeft, daar bestaat volgens ons wetenschappelijk bureau namelijk geen twijfel over. Als we op de lange termijn willen dat ziekenhuizen weer toe komen aan reguliere zorg en als we onze kinderen op de lange termijn weer normaal naar school willen laten gaan, dan is het vaccin het enige serieuze instrument dat ons ter beschikking staat.

Alle data wijzen erop dat vaccins op de lange termijn bescherming bieden tegen een heel nare ziekte en, belangrijker nog, dat ze kunnen helpen voorkomen dat agressievere varianten op de lange termijn de kop opsteken.

Op de korte termijn hebben we echter niets aan deze langetermijnoplossingen. Daarom roept het Transitieteam mensen op om per direct geen vaccinatieafspraken meer te maken en eventuele afspraken die al staan niet meer na te komen. Natuurlijk maakt het Transitieteam zich grote zorgen over het feit dat lang niet iedereen is gevaccineerd. Op de lange termijn gaat dat ongetwijfeld tot grote problemen leiden.

Maar dat ontheft ons niet van de plicht om eerst naar de korte termijn te kijken. Gelukkig staan we daarin niet alleen. We delen onze kortetermijnvisie met alle grote regeringspartijen, die op hun beurt van de kiezer duidelijk opdracht hebben gekregen om waar mogelijk de korte termijn niet uit het oog te verliezen.

Dat dat mogelijk is, bewijst die andere veel grotere crisis die al veel langer speelt. De wijze waarop we internationaal de klimaatcrisis aanpakken laat zien dat het kiezen voor de korte termijn veel meer draagvlak oplevert.

Want natuurlijk is er wetenschappelijke consensus over het feit dat de aarde opwarmt. Zoals het ook al heel lang duidelijk is wat er op de lange termijn moet gebeuren om deze planeet leefbaar te houden. Maar daarmee zijn onze kortetermijnproblemen nog niet opgelost. Daarom zegt het Transitieteam: dit is niet de tijd om te vaccineren maar om airconditioning te installeren.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter