29 augustus 2021

Transitieteam: eigen regio

Niemand ontkomt aan globalisering. Ook het Transitieteam ziet de wereld steeds kleiner worden. Globalisering stelt ons in staat de Transitie sneller te laten verlopen, doordat we voor duurzame energie gebruik kunnen maken van grondstoffen die ver hiervandaan gewonnen worden.

Maar ook goedkope arbeid is nodig om de Transitie betaalbaar te houden. En dan hebben we het nog niet eens over stedentrips en lange reizen naar exotische landen waar we nog ouderwets kunnen genieten van de onbedorven gastvrijheid die voortkomt uit authentieke armoede en onvoorwaardelijke afhankelijkheid.

Dat alles wil nog niet zeggen dat globalisering niet ook uitdagingen met zich meebrengt. Zo blijken steeds meer mensen die hier niet vandaan komen naar Europa te willen komen. Een deel van die mensen is op de vlucht voor oorlog, honger en armoede.

Dat was natuurlijk nooit de bedoeling. Daarom zocht de ethische commissie van het Transitieteam naar een oplossing. In ons rapport Sterven in de eigen regio laten we zien dat veel zogenaamde gelukzoekers hierheen komen in de hoop op een beter leven. Maar hoe dat leven zich ook ontwikkelt, vaak blijven deze ontheemde mensen tot hun dood terugverlangen naar hun eigen land. Beter dan vóór ze moesten vluchten wordt het maar zelden.

In plaats van vluchtelingen hierheen te halen en op te nemen in onze maatschappij, is het volgens onze ethische commissie humaner om vluchtelingen te laten sterven in hun eigen regio. Dat scheelt niet alleen heel veel geld en logistiek ongemak, we voorkomen zo ook dat de mensen na hun vlucht heimwee ontwikkelen. Tevens ontslaan we ze van de opgave zich aan te passen aan een nieuw land, met bijbehorende taal en cultuur. Met sterven in de eigen regio houden we de globalisering overzichtelijk en betaalbaar.

Hoe de vluchtelingen in hun eigen regio sterven, mogen ze zelf beslissen, al willen we ze daar best bij helpen als daar behoefte aan is. Voorop staat dat het sterven in de eigen regio zo humanitair mogelijk moet gebeuren. Hoe eerder mensen dood zijn, hoe beter voor de oplossing van dit humanitaire vraagstuk.

Als sterven in de eigen regio een succes wordt, en daar lijkt het wel op, wil het Transitieteam eenzelfde ‘eigen regio’-strategie uitrollen voor de klimaatproblematiek. Al raadt onze meteorologische dienst wel aan om bij het aanpakken van extreem weer vooral in te zetten op het verplaatsen van onze problemen naar hun eigen regio.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter