15 augustus 2021

Transitieteam: Transitie!

Transitie! Zo heet de nieuwe omroep waarmee het Transitieteam de publieke omroep gaat wakker schudden.

Net als iedereen hebben de medewerkers van het Transitieteam maar één wens. Zelf op televisie komen. Soms gaan we naar de radio, maar dat is vooral omdat we hopen dat we zo alsnog bij de televisie uitkomen. Bovendien zendt de NPO overdag steeds vaker radioprogramma’s uit op de tv. Geld voor journalistiek is er steeds minder, maar in vrijwel alle radiostudio’s hangen inmiddels webcams, zodat radio steeds meer op tv lijkt.

De wens van het Transitieteam om een eigen omroep te beginnen leefde al veel langer. Sinds wereldverbeteraar en klimaatvisionair Dominique Weesie omroep PowNed oprichtte om zichzelf jaarlijks ruim twee ton publiek geld toe te schuiven, zijn we bij het Transitieteam serieus gaan nadenken over de vraag of ons Transitiegeluid niet ook gehoord moet worden in Hilversum.

Doorslaggevend waren voor ons de columns van Transitionalist Ronald Plasterk. Die schreef onlangs over de walgelijke manier waarop politiek en journalistiek in Hilversum en Den Haag met elkaar zijn verweven. Plasterk, van huis uit geen ethicus, beklaagde zich erover dat de publieke omroep steeds minder journalistiek en meer propaganda voortbrengt:

‘Hier is staatsrechtelijke zuiverheid ondergeschikt gemaakt aan de politieke campagne. Het is een lelijke vlek op de journalistiek, een demasqué voor de journalistieke onafhankelijkheid.’

Plasterk had het over Sigrid Kaag en de VPRO, maar had het natuurlijk net zo goed over zichzelf kunnen hebben. Hij was het die als minister van Cultuur feestelijk de deur van het publieke bestel openzette voor de redder van de onafhankelijke journalistiek: Dominique Weesie. Tevens liet hij als minister De Telegraaf toe tot het publieke bestel, om vervolgens zelf aan de slag te gaan bij die krant, waar hij wekelijks columns schrijft over hoe schandelijk het is dat politiek en journalistiek zo door elkaar lopen.

Wij zijn het met Plasterk, Kaag, Weesie en de VPRO eens dat er maar één manier is om een einde te maken aan die inteelt. Dat is door nog meer politiek gekleurde omroepen het bestel in te trekken. Alleen zo redden we de onafhankelijke journalistiek.

Daarom vraagt het Transitieteam iedereen lid te worden van omroep Transitie! Alle leden mogen als dank zelf een keer op televisie. Als er na aftrek van onze salarissen nog geld over is, krijgen alle leden een sticker en een vlaggetje met daarop het nieuwe logo van Transitie!


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter