25 september 2021

Transitieteam: KPMG

Deze week heeft het Transietieteam de internationale accountants en- adviesorganisatie KPMG opdracht gegeven om uit te zoeken of KPMG op korte termijn alle universiteiten en ministeries in Nederland over kan nemen. In tegenstelling tot ministeries en universiteiten, die de samenleving bakken met geld kosten, is KPMG een winstgevend en klantgericht bedrijf. Veel academici klussen bovendien bij voor KPMG. Wat de overgang minder groot zal maken.

Onze opdracht om de privatisering van alle ministeries en universiteiten te onderzoeken komt voort uit een door KPMG opgesteld rapport waarin KPMG kwam met een aantal aanbevelingen om KPMG nog meer opdrachten te gunnen.

Het rapport van KPMG maakte grote indruk omdat het vrijwel geheel tegemoetkwam aan de vraag die wij als Transitieteam bij KPMG hadden neergelegd.

Het is precies vanwege die prettige manier van samenwerken dat veel medewerkers van het Transitieteam in het verleden zijn overgestapt naar KPMG. Desondanks hebben we KPMG gevraagd om de samenwerking tussen KMPG en het Transitieteam grondig te evalueren. Uit die evaluatie bleek dat KPMG ook in de toekomst de ideale partner is voor het Transitieteam. Of het nu gaat om vastgoeddeals, belastingadvies of welk advies dan ook.

Uiteraard hebben we dat advies van KPMG niet klakkeloos overgenomen. Eerst hebben we KPMG gevraagd om op een onafhankelijke manier te kijken naar het door KPMG opgestelde rapport. Ook de onafhankelijke medewerkers van KPMG kwamen tot de conclusie dat KPMG en het Transitieteam veel inniger zouden kunnen en moeten samenwerken.

Uiteraard zijn wij niet blind voor het feit dat KPMG in het verleden in opspraak is geraakt vanwege belastingontduiking en andere vormen van fraude. Maar de ethical officer and senior partner van KPMG heeft ons verzekerd dat misstanden bij KPMG helemaal los moeten worden gezien van de waarde die KPMG als onafhankelijke en betrouwbare partner kan hebben voor het Transitieteam.

Onze eigen beleidsmedewerkers zijn niet heel enthousiast over de plannen om alles over te dragen aan KPMG. Al vermoeden we dat hun weerstand voortkomt uit het feit dat ze hun baan dreigen te verliezen. Toch verbleekten hun bezwaren bij het rapport van KPMG. Niet alleen gebruikt KPMG stevig glanzend papier, ook over lettertype en huisstijl is goed nagedacht. Datzelfde geldt voor de kleding. KPMG-medewerkers stralen meer professionaliteit uit dan de gemiddelde academicus. We beseffen heel goed dat dit komt doordat wetenschappers minder verdienen, maar als KPMG de universiteiten straks heeft overgenomen zal ook dat probleem worden opgelost.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter