06 november 2021

Transitieteam: Dringend beroep

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam doet een dringend beroep op het coronavirus om minder besmettelijk te zijn. Ook hopen we dat covid-19 gezien de maatschappelijke onrust bereid is mensen minder ziek te maken. Dat dringende verzoek maakt onderdeel uit van een heel pakket aan maatregelen waarmee we hopen dat deze crisis vanzelf weggaat zonder dat wij als Transitieteam harde maatregelen hoeven te nemen. We beseffen dat we heel wat van het virus vragen, maar het is voor ons voortdurend schipperen tussen de effectiviteit van ons beleid en de populariteit van de maatregelen.

Het is in dat licht dat we de hoop hebben uitgesproken dat mondkapjes effectiever zullen zijn en aerosolen minder lang door de lucht zullen dwarrelen. Ook andere ziekten roepen we met klem op om tot minder ernstige symptomen te leiden. Zo willen we de druk op de ziekenhuizen verlagen. We denken daarbij niet alleen aan griepvirussen maar ook aan kanker, hart- en vaatziekten, botbreuken en diabetes.

We beseffen dat we daarmee heel veel vragen, maar we hopen dat de ziekten zelf beseffen dat de rek er bij de bevolking een beetje uit begint te raken.

We gaan ziekten, mondkapjes en aerosolen niet dwingen zich aan te passen. Dat doen we niet omdat we geloven dat ze uit zichzelf inzien dat het zo niet langer kan. Bovendien hebben we geen middelen om dwang toe te passen.

Wel staan we klaar om alle boekwinkels en bibliotheken per direct te sluiten. Al eerder hebben we tijdens deze crisis gezien hoe effectief die maatregel overkomt. Ze is niet alleen eenvoudig te handhaven maar straalt ook daadkracht uit. Daadkracht die zeker in de beeldvorming van groot belang is.

Ten slotte hopen we heel erg dat het klimaat meekijkt en luistert. Want als de opwarming van de aarde doorzet zullen we ons op ten duur genoodzaakt voelen ook een beroep te doen op het weer om vrijwillig minder warm te zijn. Dat doen we liever niet, omdat we geloven dat de Transitie een organisch proces is. Het liefst zien we dat het weer uit zichzelf iets onderneemt. Daar hebben we ook het volste vertrouwen in. Maar als we worden gedwongen te kiezen tussen het vragen van offers aan de bevolking en het doen van een dringend beroep op de werkelijkheid, dan zal het transitieteam ook bij een volgende crisis blind kiezen voor het dringende beroep.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter