29 november 2021

OVT: De Tijd

Deze week verscheen bij streamingdienst Disney+ het eerste deel van de langverwachte Beatles-documentaire The Beatles Get Back. Regisseur Peter Jackson had om dit acht uur durende drieluik te filmen toegang tot 60 uur aan historisch beeldmateriaal. In de film die hij daaruit samenstelde, wordt – als ik het goed begrijp – een geheel nieuw licht geworpen op hoe John Paul George en Ringo de plaat Let It Be opnamen, de laatste plaat die van The Beatles verscheen.

Zelf heb ik de documentaire nog niet gezien, omdat ik eerst van mijzelf alle documentaires op Netflix af moet kijken voor ik een abonnement mag nemen op Disney+. Dat had ik eigenlijk tijdens de vorige Lockdown willen doen, maar toen waren eerst nog een aantal HBO-series die ik terug wilde kijken. 60 uur historisch Beatles materiaal klinkt als een boel, maar om alle afleveringen van de Sopranos terug te kijken heb je bijvoorbeeld alleen al 86 uur nodig. Toch hoop ik dat, als de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant de verwachtingen inlost, ik deze winter nog even flink door kan kijken, zodat ik ergens dit voorjaar aan The Beatles-documentaire kan beginnen.

Tot die tijd ben ik vooral aan het rekenen. Er is namelijk iets eigenaardigs aan de hand met The Beatles. Toen ik werd geboren, waren The Beatles al uit elkaar.

Sterker nog, toen ik op de lagere school zat waren The Beatles zelfs al heel lang uit elkaar. Om een voorbeeld te geven. Toen ik 8 was, waren The Beatles al tien jaar uit elkaar. Tien jaar is, zeker als je acht bent een eeuwigheid. Ik heb The Beatles dan ook altijd beschouwd als een relikwie uit een heel ver verleden.

Maar als ik nĂș tien jaar terugga in de tijd, kom ik in het jaar 2011. Tien jaar na de aanslagen van 11 september. Iedere luisteraar zal het met mij eens zijn dat 2011 niet heel lang geleden was. Sterker nog, 2001 is niet heel lang geleden, want toen waren de aanslagen op het World Trade Center en dat herinnert iedereen zich. Maar als ik diezelfde tien jaar aftrek van mijn eigen geboortedatum kom ik uit in het jaar dat The Beatles nog moesten doorbreken.

Het wordt nog gekker. Als ik de publiciteit rondom The Beatles-docu mag geloven is die band inmiddels 52 jaar uit elkaar. Maar als ik 52 jaar aftrek van mijn geboortejaar, kom ik uit in de jaren ’20! Ver voor de Tweede Wereldoorlog. Ik ben dus dichter bij de Tweede Wereldoorlog geboren dan dat het lang geleden is dat The Beatles uit elkaar gingen. En dat terwijl ik zeker weet dat de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijk lang geleden was toen ik geboren werd. 28 jaar!

Maar als ik die 28 jaar optel bij mijn geboortedatum kom ik uit in het jaar 2000. Toen moesten de aanslagen van 11 september nog plaatsvinden. Maar die waren, zo hebben we net vastgesteld, helemaal niet lang geleden.

Sterker nog, over 8 jaar zijn de aanslagen van 11 september even lang geleden als de oorlog was toen ik geboren was. Daaruit kan ik alleen maar opmaken dat de oorlog eigenlijk pas net was afgelopen toen ik geboren werd. Wat in wezen betekent dat ik steeds dichter bij de oorlog geboren blijk te zijn. Zo dicht dat ik er rekening mee houd dat er een moment komt waarop ik in de oorlog geboren blijk te zijn.

Als dat klopt is de geschiedenis zich niet aan het herhalen, zoals vaak wordt beweerd, maar is de geschiedenis mij letterlijk aan het inhalen.

Tegen die op mij jagende geschiedenis zou ik graag willen zeggen wat Paul McCartney zong als laatste nummer op de laatste plaat die van The Beatles verscheen:

Get back, get back

Get back to where you once belonged.