27 november 2021

Transitieteam: Geweld

Het Transitieteam is niet van plan om binnenkort geweld te gebruiken. Ook niet om er mee te dreigen. Geweld is terecht een gevoelig onderwerp waar wij serieus mee om willen gaan. Veel mensen voelen bij geweld een zeker ongemak en dat is begrijpelijk.

Tegen die mensen willen we benadrukken dat de Transitie wat ons betreft vreedzaam verloopt. De meeste lezers van deze rubriek zijn heel goed in staat zich aan te passen. Wie zich niet verzet, hoeft zich over geweld helemaal geen zorgen te maken. Sterker nog, geweld is er juist om degenen die wel meedoen te beschermen tegen de dwarsliggers.

Dwarsliggers zullen er altijd zijn. Mensen die de Transitie in de weg zitten, die hun eigen belang zwaarder laten wegen dan de Transitie. Om een grens aan dat gedrag te stellen, kan het nodig zijn een signaal af te geven. Geweld is niets anders dan een aanmoediging om mee te doen.

We begrijpen dat sommige lezers dat een onaangename gedachte vinden, maar wijzen erop dat angst voor geweld ook een vorm van zwakte is. Daarom spreken we liever niet van slachtoffers van geweld. Die zogenaamde slachtoffers hebben het geweld immers over zichzelf afgeroepen door niet mee te bewegen.

Als geweld iets duidelijk maakt, dan is het wel hoe zwak de zogenaamde slachtoffers van geweld zijn. Als ze sterker waren geweest, waren ze immers geen slachtoffer geworden.

Zwakken en lafaards proberen zichzelf vaak te verdedigen door een beroep te doen op uw gevoel van medelijden. Trap daar niet in. Wie medelijden toont, is besmet met zwakte en daarmee onderdeel van het probleem. Onze taak is om die zwakte aan te pakken. Geweld is een efficiƫnt en duidelijk middel. Minder stroperig, minder duur en minder dubbelzinnig dan politiek en rechtspraak.

Gelukkig begrijpen verreweg de meeste lezers dat geweld niet meer is dan een aanmoediging om de wereld sterk, rechtvaardig en efficiƫnt te maken. Zwakte is niets anders dan een rotte plek. Die kan en moet met een scherp mesje kan worden weggesneden om die wereld van na de Transitie dichterbij te brengen.

In landen waar we al wat verder zijn, zien we hoe snel geweld went. Voor de ingezetenen, maar ook voor onverlaten die denken dat ze zich zonder toestemming toegang kunnen verschaffen tot die landen. De gewenning komt steeds dichterbij. De Transitie ook!


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter