01 november 2021

Transitieteam: Zorgen

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Wie alle krantenartikelen over klimaatverandering systematisch overslaat, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde. Wie zich desondanks toch zorgen maakt over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen doet er goed aan eropuit te trekken in de natuur. Wie op zijn eigen waarneming vertrouwd, komt al snel tot de conclusie dat piekeren geen zin heeft.

Want over één ding zullen de klimaatgekkies het toch met het Transitieteam ééns moeten zijn: het was afgelopen weekeinde prachtig weer. Om te genieten van het najaarszonnetje zijn we met de hele afdeling Duurzaamheid van het Transitieteam gaan mountainbiken. Ook wij zijn namelijk dol op de natuur.

We wisten niet wat we meemaakten. Overal in Nederland liggen tegenwoordig avontuurlijke fietspaadjes. Speciaal aangelegd om heerlijk overheen te knallen. Natuurlijk wel met een helm op, want ook voor het Transitieteam staat veiligheid voorop.

Na afloop van een heerlijke ochtend fietsen hebben we samen pannekoeken gegeten, en ook die smaakten fantastisch. Wat ons trouwens bijzonder goed deed, waren de kartonnen rietjes die we bij de chocomel kregen. Het lijkt misschien iets kleins, maar op die manier kunnen ook ondernemers iets doen om de natuur, waar we allemaal van houden, ook naar de toekomst toe goed te beschermen. Een van onze medewerkers wilde precies om die reden geen spek op de pannekoek, en dat respecteerden wij. Want in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, vinden wij juist dat iedereen zelf kan en mag bepalen hoe die wil bijdragen aan een betere wereld.

Het pannekoekenhuis zat trouwens helemaal vol, wat ons deed vermoeden dat het met de tweedeling in ons land ook wel meevalt. Nergens zagen we een tafeltje met daaraan bijstandsmoeders die geen geld hadden om een pannekoek te bestellen.

Samen genoten we van het prachtige weer en de gezelligheid. En zo hoort het!

Al die gezellige drukte plaatste ook alle paniek over een vierde coronagolf weer in het juiste perspectief. We ontkennen echt niet dat het een vervelend virus is, maar als het echt zo slecht zou gaan met de infectiecijfers hadden we toch op zijn minst een paar mensen aan de ventilator moeten zien liggen.

Mocht u toch last hebben van somberte, dan adviseert het Transitieteam u met klem om net als wij deden, lekker eropuit te trekken. Al uw zorgen smelten dan als poolkappen voor de zon.