28 januari 2022

Transitieteam: Machtsverhoudingen

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam is verbijsterd dat er tijdens de opname van een programma dat draait om machtsverhoudingen, verheerlijking van roem en het spelen met onzekerheden, een onveilige werksfeer is ontstaan. Juist in een situatie waar alles ondergeschikt wordt gemaakt aan amusementswaarde, is het van belang dat de exploitatie van deelnemers niet ook een seksuele dimensie krijgt.

Nog verbijsterender vindt het Transitieteam het dat in een programma waar kinderen verkleed als kleine volwassenen seksueel getinte liedjes zingen in een taal die ze zelf niet snappen, grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden.

Ouders die hun kinderen toevertrouwen aan programmamakers die minderjarigen seksualiseren om er heel veel geld mee te verdienen, zouden moeten kunnen verwachten dat hun kroost met de grootst mogelijke integriteit wordt behandeld.

Gelukkig constateert het Transitieteam dat de situatie rondom The Voice ook veel positieve ontwikkelingen aan het licht heeft gebracht.

Allereerst willen we Tim Hofman complimenteren. Een week voor hij met zijn bevindingen naar buiten kwam zette hij op Twitter dat hij groot nieuws had over misstanden bij The Voice. Zo genereerde hij niet alleen de nodige publiciteit, hij liet vooral zien dat hij, net als John de Mol, begrijpt dat we vooral geamuseerd willen worden. Geen wonder dat de NOS een dag na de uitzending van BOOS vol bewondering groot berichtte over de kijkcijfers de het vlog had getrokken. Slachtoffers zijn na de Transitie belangrijk, maar niets is belangrijker dan de kijkcijfers.

Hartverwarmend vonden wij ook hoe in diverse dagbladen al forse conclusies werden getrokken nog voor de bewuste aflevering van BOOS online stond. Met een voorpagina over de Jood die Anne Frank verraadde liet deze krant onlangs nog zien dat ook de redactie van de Volkskrant snapt dat haastige spoed de enige manier is om deskundigen met hun voorliefde voor feiten en het bijbehorende gevaar van nuance, voor te blijven.

Inmiddels weten we tegen wie er aangifte is gedaan. Wat ons betreft is dat genoeg. Een gang naar de rechter is verder overbodig. Tim Hofman is één van de beste onderzoekers/bekendste vloggers van dit land. Die verdient, tot iemand aangifte tegen hem doet, het voordeel van de zekerheid boven alle twijfel. Na de Transitie zal aangifte automatisch tot gevangenisstraf leiden. Dat scheelt tijd, proceskosten en het risico op nuance.

Tenslotte willen we Ali B bedanken. Hij probeerde altijd al om mensen dichter tot elkaar te brengen. Dat is hem nu beter gelukt dan ooit. Want in onze blinde haat tegen vermeende zedendelinquenten hebben rechts en links elkaar eindelijk gevonden.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter